Няколко лесни съвета как да поддържаме храната безопасна вкъщи:

Мийте си ръцете

Това е най-лесния и ефективен съвет. Миенето на ръцете преди приготвяне на храна е един от най-добрите начини да предотвратите разпространението на микроби в нея.

Използвайте отделни дъски

Подсигурете си няколко дъски, които да използвате за различни продукти – отделна за месо, риба и  за зеленчуци. Измивайте ги веднага след употреба с гореща вода и ги подменяйте редовно. Прорезите от ножа в следствие на употреба са много подходящо място за развиване на бактерии.

Бъдете внимателни със суровите продукти

Избягвайте да поставяте готвена храна в същия съд или върху дъска, където е имало сурова храна. Използвайте отделни чинии за отделните ястия.

Поддържайте хигиена на работния плот

Влагата е отлична среда за развитието на микроби и плесени, затова бъдете внимателни при почистването на кухнята. Обърнете особено внимание към повърхностите около мивката или котлоните, където може да се задържи повече влага. Не забравяйте да почиствате редовно и кошчето за отпадъци.

Сменяйте редовно гъбите за миене, както и перете редовно кухненските кърпи на висока температура.

Съхранявайте храната правилно

  • добре е да опаковате подходящо и да поставяте остатъците от храна в хладилник или фризер.
  • когато притопляте храна е добре тя да бъде загрята до висока температура или оставена да заври.
  • не замразявайте втори път храна, която сте размразили.

Обърнете особено внимание на безопасността на детската храна

Независимо дали вашето дете приема кърма, адаптирано мляко или вече е започнало да се захранва с твърда храна е много важно да му осигурите безопасна такава.

  • изхвърляйте неизядените остатъци кърма, формула или готова бебешка храна. Слюнката на детето, която е останала в храната, може да създаде условия за развитието на бактерии.
  • винаги съхранявайте непосредствено кърмата в хладилник или фризер, ако тя няма да бъде използвана. Не я дръжте в хладилник повече от три дни.
  • проверявайте срока на годност на формулата, която използвате и се уверявайте, че опаковката е ненарушена. Не я дръжте в хладилник повече от 48 часа.

И накрая – доверявайте се на преценката си

Спазването на добра хигиена не бива да преминава нормалните граници и да ви пречи на обичайното ежедневие. Употребата на твърде големи количества антибактериални препарати може да има негативен ефект върху средата, в която живеете, затова е добре да се доверявате на преценката си.

Вие най-добре знаете дали храната, която сервирате е добра за вашето семейство и можете да прецените по миризмата, цвета или вкуса дали да я поднесете или изхвърлите. Готвенето в по-големи количества може да ви спестява време, но пък после да наложи изхвърлянето на повече храна.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com