Как да насърчим храненето?

Ако детето се храни във високо столче, добре е да е закопчано с колани, за да не може да се измъкне от него. Важно е винаги когато детето е в столчето, да го държите под око, за негова безопасност.

Когато сме на масата е важно храненето да е приятно и да се държим добре. Това е време за семейството, за спокойни разговори и вкусна храна. Създайте приятни асоциации у детето свързани с храненето.

Не трябва да има напрежение и стрес на масата. Както и разговори за проблеми, конфликти и др. Възрастните и големите деца са тези, които създават модел за подражание на малкото дете как да се държи по време на хранене.

Ако детето отказва да седи на високото столче, може да седне във вашия скут и да се храните заедно. Скоро детето няма да иска да седи в скута ви, така че възползвайте се докато все още можете.

Как да насърчим храненето и да го направим по-интересно?

Включете детето в приготвянето на храната. Може да ползвате формички за сладки, с които то да изрязва парчета сирене, хляб, омлет, печива и др. Може да сипва тесто за палачинки с лъжица в незагретия все още тиган. Децата са по-склонни да изяждат това, което сами са приготвили.

Правете изненади. Децата обичат изненадите. Може да опаковате храната по интересен начин и да оставите детето да я отвори. Предложете на детето само да сервира храната.

Правете промени. Ако храната е поднесена по един начин и детето не иска да я яде, я пригответе по нов начин. Може да правите различни варианти на вече познати храни.

Вечерята на закуска? Ако детето предпочита сутрин солени храни, защо да не предложите протеинови закуски като омлет, варено яйце, хумус, или дори любимата пица. А плодовете и зърнената закуска да оставите за следобед или за вечеря.

Но когато детето порасне малко е важно да има една закуска за цялото семейство, да не да се прави отделна по негово желание. Това е нужно, за да разбере, че ще яде каквото и всички останали. Ако откаже, може да го помолите само да си приготви закуската, например да си намаже филия с хумус или с извара.

Ако детето отказва да яде

Въпреки, че сте се постарали да приготвите любимата храна на вашия едногодишен малчуган, той може да стиска устни и отказва да яде. Тогава опитайте няколко техники. Оставете храната настрани и се заемате с друга работа или пък започнете вие да се храните с удоволствие. Ако детето ви гледа, може да поиска да се храни.

Използвайте любима храна за примамка. Като отвори уста слагате любимото и веднага след него и отказаната храна. Ако детето стиска устни, може да не е гладно в момента, да не иска да яде или да иска да прави нещо друго. Понякога трябва да се откажете и да опитате пак по-късно.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com