Изберете подходящия момент по възможност. По-добре е да избегнете непознат човек да гледа детето във възрастта между 8 месеца и 1 година, когато може да се прояви страха от отделяне. Избягвайте да оставяте детето когато е изморено, гладно или неспокойно. Ако можете излизайте след ядене или след сън.

Практиката е важна. Практикувайте да се разделяте за малко и постепенно въвеждайте новите хора и места. Ако планирате да оставите детето с някой близък или с детегледачка, поканете човека по-рано, за да прекара време с детето и да се опознаят. Ако детето тръгва на ясла, направете няколко посещения заедно преди да го оставите само. Практикувайте да оставяте детето за кратки периоди, за да свиква да е далеко от вас.

Бъдете спокойни и постоянни. Създайте ритуал за тръгване, при който по приятен, любящ и твърд начин казвате, че излизате. Останете спокойни и уверени, че детето ще се справи. Уверете го, че ще се върнете и обяснете колко дълго няма да ви има, като използвате нещо което детето ще разбере – след като обядва, или след като стане от сън, т.к. все още не познава времето. Дайте пълно внимание на детето когато тръгвате и след като сте казали, че тръгвате, не се връщайте, това само ще влоши нещата.

Изпълнявайте обещанията си. Важно е да се върнете точно когато сте обещали. Това е критично важно, т.к. по този начин детето ви развива увереност, че ще се справи до времето когато се върнете.

Колкото и да е трудно да се разделите с детето, което плаче и крещи, е важно да имате доверие в човека на който го оставяте, че ще се справи. Може да помогне и за двамата да определите време, в което да се чуете да проверите всичко наред ли е, например 15-20 минути след като сте тръгнали. До това време повечето деца са се успокоили и си играят. Не се обаждайте прекалено рано.

Ако се грижите за дете на ваши близки, което има тревога при отделяне, се опитайте да го разсеете със занимание, играчка, песен, игра или нещо друго което да му е забавно. Може да ви се наложи да смените няколко дейности, докато постигнете успех.

Запомнете, че тази фаза ще премине. Ако за детето никога не са се грижили други хора, или е срамежливо по характер или има други стресове, може да ви е по-трудно с отделянето. Доверявайте се на инстинктите си. Ако детето ви отказва да ходи на ясла или да го гледа определен човек и показва и други признаци на напрежение като проблеми със съня, загуба на апетит и др. е възможно да има проблем в яслата или с детегледачката.

Определени комбинации от Бахови есенции могат да улеснят прехода като калуна и орех, както и индивидуално подбрано хомеопатично лекарство. Ако страха от отделяне продължи и в предучилищна и училищна възраст, може да е симптом на по-дълбок проблем, и да е нужно да се потърси консултация със специалист.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com