Токсините са навсякъде около нас, в храната, в почвата, в продуктите за хигиена и лична грижа, козметиката, мебелите, въздуха, водата и т.н. За да оцелеем и да сме възможно най-здрави е важно да правим осъзнати избори за начина си на живот и хранене. Затова ви предлагам алтернативи, с които да замените и намалите химията и токсините от ежедневието, до колкото това е възможно.

Козметика – заменете кремовете и лосионите с чисти естествени масла – кокосово, бадемово, жожоба, арганово, масло от ший, какаово. Използвайте био гримове, за да намалите химикалите, които поемате през кожата. Направете си домашна паста за зъби от кокосово масло, ментово масло и сода за хляб. Използвайте билкови шампоани, или си направете домашен шампоан. За грижа за косата и лицето също може да използвате чисти базови масла с добавка от етерични масла.

Готвене – заменете алуминиевите и тефлонови съдове с керамични и от неръждаема стомана. Откажете се от алуминиевото фолио.

Почистване – използвайте вода с капка био препарат или няколко капки етерично масло от лимон, грейпфрут, чаено дърво. Не е нужно да дезинфекцирате, стига да няма болен вкъщи или домашно животно, за бактериите е достатъчно да се разредят с вода.

Водата – използвайте изворна или пречистена вода, за да не пиете хлорирана вода. В минералната вода също често се слагат антибиотици.

Храна – избирайте чисти, пресни, сезонни продукти, животински продукти от пасищни животни, плодове и зеленчуци от биологично производство за да нямат пестициди, хормони, антибиотици и др. Откажете се от рафинираните продукти като захар, олио, брашно, промишлено произведените храни с дълъг срок на годност, оцветители и консерванти.

Съхранение на вода и храна – използвайте стъклени и метални съдове, вместо пластмасови кутии и бутилки.

Пране – изберете екологичен препарат за пране, който съдържа по-малко химия, за да намалите натоварването. Не използвайте омекотител, който добавя още химия към дрехите.

Боя за коса – използвайте естествена къна или био боя с органични масла.

Проветряване – проветрявайте всеки ден помещенията, за да не се застоява въздуха.

Мебели и обзавеждане – избирайте мебели от естествено дърво без много допълнителна обработка. За платовете и спалното бельо използвайте естествени материи.

Прекарвайте време сред природата през уикенда, на слънце, далеко от шума и замърсяванията на града. Живейте осъзнато и отговорно към здравето си и това на вашите близки. Отглеждайте си сами зеленчуци или поправки в саксии в града. Така ще имате винаги свежи, естествени продукти.

Правете си сами кълнове, които са богати на ценни вещества и са добър начин за по-лесно усвояване и храносмилане на зърнените храни и семената.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com