Как да имаме умно бебе?

Бебеносенето стимулира развитието на мозъка

Оказва се, че носените бебета са по-умни. Мозъкът им расте и се развива по-добре. Носените бебета са по-спокойни и вместо да плачат да ги вземат, те учат повече. Когато бебето е спокойно, то внимава повече и учи много по-добре и общува повече. Ако искаме умно бебе, е добре да го носим повече в слинг!

Колкото повече бебето общува със средата, в мозъка се образуват повече връзки. При носене детето вижда и опознава повече от околния свят. То се научава по-рано да избира върху какво да се съсредоточи. По-късно това помага при учене.

Ако се поставим на мястото на бебето, едно легнало или седнало в столче бебе, не вижда много. То стои, маха с ръце и крака, извива гърба и хаби много енергия в тези движения. Ако лежите и гледате тавана или небето, няма да научите много.

Обратно при носене в слинг, бебето е постоянно с майката, в магазина, в парка, докато готви и върши домакинските задачи. Така бебето вижда и учи много повече, чува разговорите на майката. Бебетата обичат да ги носят в слинг, те са в прегръдките на мама или татко, и са активни участници в това, което се случва наоколо.

Откликване на нуждите на бебето

Важно е не само да разговаряме с бебето, но и да го изслушваме правилно. Откликването на нуждите на бебето помага за развитието на неговия мозък. Моделът на обучение на бебето в предишните поколения, в който то не трябва да се разглезва и да се поддаваме на манипулациите му, се доказа от изследванията като изключително вреден. Този модел цели да дресира бебето, така че да е най-удобно за родителите.

За децата е изключително важно, родителя да откликва, да дава адекватен и сърдечен отговор на техните сигнали. Да знаете кога да му кажете „да“ и кога „не“. Да можете да различавате истинските му нужди от капризите.

Децата, които са изслушвани и се отговаря на нуждите им, се научават да се доверяват. Докато липсата на доверие забавя развитието на детето.

Храни за правилно развитие на мозъка

Изследванията показват, че храните, които детето яде влияят на поведението, мисленето и ученето. За бързо растящия мозък на бебето се изразходва 60% от поетата енергия с храната. Колкото по-полезна е храната, толкова по-добре ще се развива и мозъка.

Приетата храна определя и предаването на съобщенията между нервните клетки чрез невротрансмитерите. Най-подходящи за мозъка са храни като:

  1. Полезни мазнини

Най-добрите мазнини се съдържат в кърмата. Това са омега-3 мастните киселини и DHA. Нискомаслените диети са вредни за малкото дете. В кърмата 50% от калориите са от мазнините. Мазнините изграждат клетъчните мембрани и миелина, който обвива нервите. Полезните мазнини помагат за развитието на мозъка.

  1. Въглехидрати

Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка и контролират функцията на нервните хормони и трансмитери. Полезните въглехидрати като сложните въглехидрати и фибрите подобряват концентрацията и активността.

  1. Витамини и минерали

Важни за развитието на мозъка са витамин Ц, фолиева киселина, витамини от група Б. Минералите калций, желязо са важни за нервната система.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com