В предишната статия обърнахме внимание колко е важно, да не прекаляваме с хигиената и дезинфекцията, защото 95% от бактериите са безопасни,  дори полезни и е важно с хигиената да държим бактериите в малко количество, а не да ги избиваме всичките. Това е важно, тъй като стриктната хигиена води до повече алергии и автоимунни заболявания, а както знаем има връзка между полезните бактерии и силната имунна система.

Има няколко метода за поддържане на добра хигиена в домакинството  – разреждане, температура, изсушаване и изчистване.

Разреждането е намаляване на количеството бактерии, чрез течности. Използва се и в лабораториите. Разреждане е например измиването на плодовете и зеленчуците с вода. За още по-добро разреждане може да се добави и оцет във водата. Проветряването на помещенията също е вид разреждане.

При миенето на съдовете е добре да използваме гъби само за грубите замърсявания, след което да изплакваме обилно с гореща вода. Кухненските гъби са идеален резервоар за бактерии, тъй като са топли, влажни, пълни с храна – точно от каквото се нуждаят микробите. Същото важи и за кухненските кърпи за ръце, които са мокри постоянно. Гъбите и кърпите трябва да се изцеждат и изсушават добре, за да не се размножават бактериите в тях.

Сушене – бактериите не обичат сухите повърхности, защото не могат да се размножават на тях. Подът е най-чист, когато изсъхне след измиване. Сухите мишници с помощта на дезодорант също миришат по-добре, защото това пречи на бактериите. Изсушаването на плодовете, месото и другите храни ги съхранява за по-дълго време, без да се развалят.

Температура – зимата и студения сезон от гледна точка на бактериите е прочистваща програма. Охлаждаме в хладилника хранителните продукти, за да ги предпазим от бактериите, макар че в хладилника има толкова много храна, че е рай за бактериите.

При прането в пералня, разреждането с вода на бактериите в повечето случаи е достатъчно за да ги намали. Прането на влажни кухненски кърпи, бельо, дрехи на болен може да е на 60 градуса. Над 40 градуса измират повечето ешерихия коли, а над 70 градуса и по-упоритите салмонели.

Чистене – чрез него се премахва повърхностния слой от мазнини и белтъчини от повърхностите. По този начин се отстраняват бактериите в този слой. Най-често се използва вода и препарат. Когато става въпрос за лаборатории и производство на лекарства има смисъл да се премахнат всички бактерии и да има строга хигиена, но не и в домашни условия.

Кожата ни си произвежда естествен мазен слой, затова обикновено е достатъчно само да измием ръцете си с вода без сапун. Тогава мастния слой не е напълно унищожен и може да се възстанови отново. Прекалено честото миене на ръцете и тялото със сапун е не само ненужно, но и вредно. Отмивайки мазния слой на кожата, се излагаме без защита на околната среда. И оттам миришем по-лошо при изпотяване, заради повечето бактерии.

В момента има много експерименти за намаляване на миризмата на пот с помощта на бактерии, както и в обществени тоалетни се използват бактерии, за да се борят с миризмата. Всичко това означава, че чистотата не значи да се избавим от всички бактерии, а да има равновесие с повече добри и по-малко от лошите бактерии.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com