В статията ще разгледаме кои са най-честите грешки, които родителите допускат при детското хранене в стремежа си децата да са нахранени и които водят до нежелани ефекти върху здравето, теглото и поведението.

Колко храна яде детето?

Родителите могат да се вманиачат по точното количество, което детето им изяжда и да мерят всичко, да броят грамове, лъжички и т.н. Ако детето е здраво, няма дефицити, има нормално тегло без да е затлъстяло или с поднормено тегло, то следва че приема нужното количество и качество храна.

Дали храната е достатъчно?

В тревогата си дали детето се храни достатъчно, родителите могат да правят компромиси с качеството на храната и да се съгласяват детето да яде вредна храна, само и само да е яло нещо или за да не е гладно.

Извън основните хранения предлагането на сладки изделия, солети, зрънчо и др. храни които са бедни на полезни вещества и богати на калории, може да доведе до кариеси, наднормено тегло, дефицити и развитие на заболявания в бъдеще.

Млякото е храна, а не напитка

Млякото макар и полезна храна за децата, води до дефицит на желязо и анемия, ако се консумира без мярка. Грешка е приемането на млякото за напитка и даването му по време на хранене.

Млякото е храна, която е богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати и се приема самостоятелно между храненията. Ако детето консумира мляко и млечни продукти, дори и да отказва някои храни, не се тревожете, че не приема достатъчно полезни вещества.

Насилване на детето да си изяде всичко

Децата трябва да развият естествено чувство за глад и ситост. Заставяйки ги да си изяждат всичко, ги учим да не се доверяват на естествените си инстинкти и задаваме склонност за преяждане от малки.

Не се тревожете ако детето не си изяжда порцията, или ако са останали няколко лъжички, то е поело достатъчно калории и не е нужно да настоявате ако се е заситило.

Забавления на масата

Формирането на полезните хранителни навици започва при децата още от малки. Важно е децата докато се хранят да правят само това, игрите, гледането на телевизия, таблет да става по друго време.

Също и разиграването на най-различни сценки само и само детето да изяде няколко лъжички не винаги помага. Ако не е гладно не настоявайте, предложете храна по-късно, когато огладнее.

Пазарене с храната

Раздаването на награди и наказания, ако детето не си изяде броколите или предлагане на не здравословен десерт за награда задава също негативен модел. Това води до изкривяване на възприятията на детето за храната и нейната роля.

Родителите до голяма степен определят вкусовите предпочитания на малките деца. От примера и отношението на родителите към храната, от това какви продукти има вкъщи, зависи създаването на здравословни навици у децата.

Избързване със захранването

Според препоръките на СЗО до 6 месец бебетата се хранят само с кърма без поемане на други храни и течности. Не настоявайте бебето да поема други храни и течности.

През първата година твърдите храни имат за цел детето да се запознае с нови вкусове и да се избегнат някои дефицити, като кърменето остава водещо. Децата на изкуствено хранене могат да бъдат захранени по-рано, преди 6 месец.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com