Скоростта на развитие и растеж на бебето е по-голяма от тази на възрастен човек. През първата година на растеж бебето може да увеличи теглото си до три пъти. Това е защото имат голям брой бързо растящи клетки, които трябва да се диференцират в развиването на тъканите. През този процес бебетата се нуждаят от постоянен източник на протеини, за да се подсигури постоянен растеж.

Протеините помагат при растежа на тялото и са важни за развитието на тъкани, тъй като съдържат аминокиселини, които подпомагат растежа.

Много от хората, които стават родители за първи път не знаят кои храни съдържат подходящите протеини за техните бебета.

Мляко

Майчиното мляко е най-добрия източник на протеин за бебето. То е най-хранителната субстанция, която бебето ви може да приема. Кърменето през първите шест месеца предлага на бебето достатъчно количество протеини за да расте.

Освен това млякото съдържа протеини, които са в добре балансирано съотношение и са лесно усвоими от храносмилателната система на бебето. Бебешкото адаптирано мляко е друг добър източник на протеин за бебето. То се предлага в различни форми като протеинов хидролизат, който взема предвид всички състояния, включително алергии.

Месо

Месата са добър източник на протеини за бебето. Оптималната възраст за включване на месото е в началото на захранване, включете го в шести-седми месец за изцяло кърмените бебета и в пети-шести за тези на адаптирано мляко. Смилайте ситно месото, за да не се задави бебето и му го давайте на малки порции, за да може постепенно да свикне с него в менюто си.

Белите меса като риба и пиле, както и телешко, заешко, пуешко са добри източници на протеини за бебето.

Млечни продукти

Много от млечните продукти съдържат също и други хранителни вещества, които могат да помогнат в усвояването на протеини. Препоръчително е да се дава прясно мляко след като детето навърши година.

Киселото мляко, прясното сирене и сметана са примери за протеини за вашето бебе.

Бобови растения

Бобовите растения са богати на протеини. Сгответе ги добре преди да ги дадете на детето си, за да не се задави. Може допълнително да улесните приема като ги намачкате или смелите в блендер.

Боб, грах, леща, нахут са добри примери за бобови растения богати на протеини за вашето бебе.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com