Всеки ден се срещаме със живото-застрашаващи бактерии и вируси, и всеки ден живота ни се спасява по няколко пъти. Благодарение на имунната ни система и нейните клетки, вражеските микроорганизми се унищожават.

Голяма част от имунната ни система се намира в червата – около 80%. Причината за това е, че най-много бактерии има в човешките черва. Бактериите стоя в лигавицата на червото и не се доближават много до клетките. По този начин имунната система се запознава с много бактерии.

Имунната система в червото трябва да разпознава полезните бактерии и да потиска защитата си срещу тях, и в същото време да познава и разделя вредните бактерии и да ги унищожава. Освен това имунната система трябва да различава бактериите от собствените клетки на организма.

Това не винаги е лесна задача, защото на повърхността си бактериите имат структури, които приличат на човешките клетки. При детския диабет например, се наблюдава атакуване от имунната система на клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Една от възможните причини е проблем с комуникацията с чревните бактерии. Тялото има защита от такива комуникационни дефекти. Преди имунната клетка да бъде пусната в кръвта, тя се тренира да разпознава структури на тялото.

Имунни клетки, които атакуват собственото тяло се отделят. В червото имунните клетки се научават да толерират чужди клетки като бактериите.

Какво се случва, когато непознати клетки, напомнят на имунната система за бактерии? Например червените кръвни телца имат на повърхността си протеини, приличащи на бактерии. Но имунните клетки са обучени да не нападат кръвните телца, когато са от една и съща кръвна група.

Ако получим кръв от друга кръвна група, заради приликата с бактериите, имунната система веднага ще реагира. Бебетата, при които още чревната флора не е развита, нямат този проблем и могат да приемат чужда кръвна група, но за всеки случай се използва майчината кръвна група.

Формирането на кръвната група е само едно от въздействията на бактериите. Те имат различни начини за фина настройка на имунната система. Някои видове правят имунната система по-толерантна, като намаляват възпаленията и потискат активността на имунните клетки. Бактериите ни пазят от опасни колонизатори, като заемат мястото на вредните видове.

Има интересни опити със стерилни (безмикробни) мишки. Те се държат доста по-странно от нормалните си събратя – хиперактивни са, ядат повече, храносмилат по-бавно, лесно ги атакуват различни болестни бактерии. Когато на такива мишки се влеят бактерии от диабетици, за кратко време те развиват диабет. Когато им дадат бактерии от хора с наднормено тегло, започват да качват килограми. Когато им се дадат отделни бактерии, някои от тях могат да възвърнат активността на имунната им система и да нормализират храненето.

Всичко това показва важността на бактериите за нашето здраве и за нормалната функция на имунната система. Затова при нарушена чревна флора могат да се появят грешки в имунната система и да се развият алергични и автоимунни реакции.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com