Ваксинациите са гореща тема напоследък с епидемиите от заболявания, за които съществува ваксина и които би следвало да са преодолени с тяхна помощ. Макар ваксините да защитават от много инфекциозни заболявания в детска възраст, има родители, които се притесняват от страничните и нежелани ефекти, които могат да се проявят.

Реакции след ваксина

След поставяне на ваксина на детето, могат да се появят краткосрочни проблеми по кожата, повишаване на температурата, неспокойствие и др. Хомеопатичните лекарства могат да помогнат да бъдат третирани нежелани реакции след ваксинация.

Понякога след поставяне на ваксина, може да има обостряне на хронични заболявания като атопичен дерматит, алергии или по-често боледуване. Може да се проявят за първи път състояния, към които детето е предразположено от фамилната анамнеза. В такива случаи хомеопатията е полезна  за тяхното овладяване.

Реакциите след ваксина могат да бъдат всякакви – от локални реакции от самата инжекция, със зачервяване, парене и болка, повлияващи се от хомеопатичното лекарство Belladonna. Или може да се стигне и до посиняване, което може да се облекчи от Arnica.

При болка и неприятно усещане на самото място помага Ledum, който е много добър вариант при прободни рани. Ако проблемите след имунизацията са по-продължителни, тогава Thuja може да помогне за  по-бързо оздравяване.

Kонституционално лекарство

Друг подход е даване на така нареченото „конституционално лекарство“ – единствено лекарство, подбрано въз основа на цялостната болестна картина на пациента. Според хомеопатичното схващане, боледува човекът като цяло, а не само отделен орган или част от него.

От гледна точка на хомеопатията, конституцията на човек представлява съвкупността от телесната му конструкция, неговият „типаж“ и склонността му към определени заболявания.

Има родители, поддръжници на идеята за даване на детето неговото „конституционално“ лекарство, за да се подсили имунната му система. Идеята на конституционалното лекарство е то да бъде правилно избрано, отговарящо на характера и характеристиките на детето, което ще бъде третирано. Когато се даде, то ще стимулира естествените системи на тялото да се защитава и лекува. По смисъл наподобява тоник – тялото ще е в по-оптимално състояние на здраве и съответно по-способно да се защитава от инфекции и заболявания.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com