Сетивата на бебето се развиват още в ранните етапи на бременността. Те са инструментите, които то ще използва, за да изгради представа за заобикалящия го свят.

Всекидневните грижи, които полагате за вашето бебе – игри, масажи, къпане, преобличане, хранене – са чудесна възможност да помогнете за развитието на сетивата на вашето дете.

Кога бебето е готово?

Още от самото начало.

Преди да се роди бебето ви ще откликва на вашия глас, движения, дори ще се повлиява от вкуса на храната, която консумирате.

Още от раждането бебето вече ще може да разпознава вашата реч и миризма и инстинктивно ще ги търси. Най-спокойно ще се чувства слушайки гласа ви и близо до кожата ви.

Макар в най-ранна възраст все още да не може да говори, бебето ви ще се опитва да комуникира с вас и околните, следейки и имитирайки израженията на лицата, които вижда.

Децата обичат да им правите смешни физиономии, да им се плезите. Дори да не могат да повторят вашето действие те обичат вниманието и това е чудесен начин да прекарате време в игри с вашето мъниче. Да поставите основи за комуникация с него, когато расте.

Как да помогна на сетивата на бебето да се развиват?

Грижата за вашето мъниче отнема голяма част от ежедневието ви, но можете да помагате на развитието на сетивата на вашето бебе дори и докато изпълнявате всекидневните задължения около него.

Докато бебето ви е легнало в креватчето си или на друго подходящо място, му показвайте интересни обекти, които то може да наблюдава и докосва. Осигурете възможността да може да е разположено в различни места в къщата, различните гледни точки ще помогнат в развитието на зрението му и усещането му за пространство.

Осигурете му достатъчно време по корем. Използвайте го за да чува гласа ви. Започнете с кратки периоди и постепенно увеличавайте времето. Когато бебето стане по-активно му осигурете безопасно място да пълзи, да се обръща само.

Може да му поставяте малки препятствия, които да преодолява, като възглавници или подходящи играчки.

Използвайте всяка възможност да му говорите.

Докато го преобличате, къпете или си играете с него му говорете, обяснявайте му какво се случва, разказвайте му приказки или му пейте. Ако забележите, че детето ви проявява интерес към някой обект или действие, не пропускайте възможността да му говорите за него. Децата учат по-ефективно, ако са ентусиазирани от нещо.

Когато го преобличате му говорете и му предоставете възможността да усети и докосне пелените, дрехите и другите заобикалящи го предмети. Така детето свиква с различни текстури и материи.

Когато детето се храни му обяснявайте храните и вкусовете, които опитва. Осигурявайте зрителен контакт, така ще подсилите връзката помежду си и детето ще се чувства спокойно и сигурно и ще е по-склонно да опитва храни, за да разнообразява пълноценно менюто си. Давайте му да опипва храната с ръце, за да свикне с допира и консистенцията. Може да настане бъркотия, но така му помагате да развие чувството за допир и вкус.

Насърчавайте детето да разучава играчките с които играе – да ги разклаща, подхвърля, поставя една върху друга. Така се развива пространственото усещане и чувството за допир.

Когато го къпете може да използвате времето, за да му покажете разликите между топло, студено, сухо или мокро. Забавлявайте го като му показвате играчки, които плават или потъват.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com