Към първа част на статията

Зрение

Въпреки че зрението на бебето ви все още не е напълно развито и то не може да фокусира добре до около 5-ти месец, бебето може да различи детайли от лицето ви. Наблюдаването на изражението и поведението ви оказва голямо влияние върху развитието на социалните му умения в бъдеще.

Между два и четири месеца, бебето започва да търси и осъществява зрителен контакт с вас и да ви отговаря с усмивка или други жестове. Освен че заздравява връзката помежду ви, вашата реакция на тези сигнали помага на детето да развие усещане за себе си.

През тези ранни месеци детето се учи да координира движението на очите и главата си, за да може да проследява движещи се предмети. Помогнете му да развие тези умения като привлечете вниманието му с някоя любима играчка или предмет и го местите бавно в зрителното му поле, за да може да го проследява.

Допир

Усещането за допир е осезаемо развито още при раждането. Особено чувствителна е зоната на устата, затова децата слагат предмети в устата си.

Окло 5-6-ти месец детето ви ще започне да се протяга към предмети. Насърчете физическото му развитие като поставяте играчки на разстояние, което го предизвиква да се протегне или придвижи, за да ги достигне.

Наблюдавайте го, докато се опитва да го достигне. Играйте си с предмета и го местете, разклащайте за да го направите по-интересен за него и то да се движи към него. По този начин развивате у детето и усещането за действие и следствие – ако то се движи, ще пипне играчката.

Масажирайте бебето за да може да добие усещане за допир, усещане за собственото си тяло. Освен това, това е приятен начин да заздравите връзката помежду си.

Слух

Бебето разпознава гласа ви още преди раждането. Освен това може да разпознае дали сте напрегнати, спокойни, както и дали говорите на един или различни езици.

Децата са много чувствителни спрямо емоциите ви, така че се старайте да използвате спокоен и ведър говор, когато сте около бебето.

Говорете бавно и правете паузи, давайте на бебето възможност да откликне на речта ви с усмивка, издаване на звуци или смях. Винаги му отговаряйте, когато получите отклик от него, така го насърчавате да развива речевия си апарат.

Колко време да отделямe в сетивни игри

Концентрацията на Вашето бебе е много по-кратка от вашата или тази на по-голямо дете. Следете за признаци, че бебето изпитва умора или раздразнение или не може да обработи цялата получавана информация.

Някои признаци са:

  • потъркване на очите
  • поглеждане в страни
  • плач или истерични звуци
  • извиване на гърба
  • задържане на очите затворени за по-дълъг период

Когато забележите, че детето вече не изпитва удоволствие от игрите, преустановете и му дайте време да почине сетивата си. Махнете всички заобикалящи го играчки и предмети и го оставете да спи, или го подръжте пеейки или говорейки му с успокоителен тон.

Избирайте времето, когато детето е спокойно, отпочинало и сито, за да играете с него. Чести признаци, че детето е готово за игра е да маха с ръце и крака, да издава щастливи звуци и да се смее.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com