През първите си 6 месеца вашето мъниче се превръща от безпомощно новородено в малко човече, което може да сяда и играе. Макар че бебетата се развиват със собствено темпо, има начини да бъдат насърчени техните сетива и моторика.

Прекараното време с вашето дете ще заздрави връзката помежду ви, а различните игри и занимания ще помогнат в развитието на мозъка, емоционалните и моторните му умения.

Ето няколко идеи за игри с бебето:

  • 1

Пейте и говорете на детето си с различни гласове и наблюдавайте как реагира на различните тонове. Макар да е рано да говори, това помага в развитието на речевите му умения. А пеенето на нежни или приспивни песнички, когато е неспокойно биха насърчили не само слуха му, но и развитието на емоционална регулация.

Пасивното слушане няма същия ефект като живия глас, така че дори и да не сте добър певец, е за предпочитане пред това да пуснете запис.

  • 2

Вземете малка мека цветна играчка и докато бебето ви лежи по гръб я приближете към лицето му. Раздвижете я, за да привлечете вниманието му и после я движете настрани, насърчавайки го да я следи с поглед. Това развива зрението и умението за следене с поглед.

  • 3

Пуснете си песен, която ви харесва и докато държите бебето си плътно до гърдите си, започнете да се поклащате в унисон с ритъма. Това насърчава слуха на бебето, както и развива чувство за ритъм. Освен това близостта с вас винаги е в полза на бебето.

  • 4

Покажете на бебето отражението му в огледало, питайки го „Кой е това?“. Повторете го с вашето собствено отражение или с това на някоя играчка. Това развива зрението, социалните и емоционалните умения.

  • 5

Ако бебето ви може да си държи главата стабилно, поставете го по гръб и поставете ръце под неговите като леко го насърчите към седнала позиция. С времето мускулите му ще се развият и можете да го държите за ръцете и бавно да го подканяте да седне. Това помага в развитието на моторните умения

  • 6

Масажирайте го с нежни движния. Винаги избирайте време за масаж, когато бебето е будно и спокойно. Това ще помогне на бебето да осъзнае собственото си тяло, както и ще ви сближи.

  • 7

Чудесни игри с бебето са тези, които тренират паметта и уменята му за комуникация – проверете колко действия подред може да имитира вашето дете – потропване по масата, пляскане, махане с ръка и др. Добра идея е да започнете с движение, което вашето дете вече прави, например ако тропа по масата с юмручета, а после да добавите нови и по-сложни. Следете реакциите му и забавяйте темпото, ако забележите раздразнение или загуба на интерес, все пак трябва да е игра.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com