Игра и учене при детето на 1-2 години – част 2

Игра и учене при малкото дете – важни за неговото развитие. Подрастващите търсят повече независимост, но често се редуват желание сами да правят нещата, с привързаност към родителите за утеха и подкрепа, и обратното. Важно е да им давате свобода да изследват света, но и да сте наблизо когато имат нужда от вас.

Във възрастта 1-2 години детето може да има тревога при отделяне от родителя, обичайно майката. Може да плаче и да се залепя за майката, когато го оставя някъде или да не иска да общува с други хора. Това поведение обичайно започва от около 9 месечна възраст, но може да се случи и по-късно. И се подобрява когато детето започне да говори повече и да се справя по-добре с необичайни ситуации. Като пораства детето разбира, че раздялата с мама е за малко, а не за постоянно.

Как да помогнем на детето да учи?

Веднъж щом детето се научи да ходи, няма връщане назад. Ще иска да се движи непрекъснато и да прави все повече неща. Важно е да осигурявате на децата възможности да са активни, да учат и да изследват средата, като същевременно тя е безопасна за тях.

Малкото дете обича да подражава на възрастните и да помага с домакинската работа вкъщи. Хубаво е да им осигурите подходящи играчки за това, като неща за почистване, когато и вие чистите, лъжици и купи, докато вие готвите, за да могат да се включат и те.

Други подходящи играчки, които децата ще харесат са:

  • Ярко оцветени топки
  • Кубчета, сортери, контруктори
  • Пастели или моливи
  • Кукли на животни или хора, подходящи за възрастта
  • Коли играчки и влакчета
  • Прости пъзели
  • Играчки за бутане, дърпане, каране

Четенето е много важно. Детето може да следи историята в книгата и да посочва обектите в нея, които му показвате. Окуражвайте детето да назовава предметите, които познава.

Говорете си за книжките, които сте прочели и нещата, които сте правили през деня. Задавайте въпроси на детето и изчаквайте да отговори, като разширявате информацията, която детето казва.

Помнете, че децата се развиват с различно темпо и това е нормално. Ако имате притеснения, винаги може да се консултирате с лекуващия лекар на детето или със специалист по ранно детко развитие.

Към първа част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com