Идеи за здравословни закуски за децата

Храненето е особено важно в първите 1000 дни от развитието на бебето и малкото дете. Хранителните вещества са нужни за израстването, за развитието на мозъка и когнитивните функции, за имунната и храносмилателната система, които са все още незрели. Затова даваме идеи за полезни и здравословни закуски за децата!

Малките деца използват много енергия за растеж и игра, но имат малки стомахчета. Затова имат нужда от по-често хранене и не много големи количества храна на едно ядене. Между обяда и вечерята е добре да има поне една подкрепителна закуска. Както и между закуската и обяда да има хапване на плодове.

Всяко дете е различно и има нужда от различно количество храна и честота на хранене. Във възрастта между 1 и 3 години, обичайно имаме 3 основни хранения и две междинни закуски.

Важно е междинните закуски също да съдържат полезни храни, богати на хранителни вещества, а не празни калории.

Идеи за здравословни закуски

Често следобедната и сутрешната междинна закуска се свързват с хранене с преработени или по-нездравословни храни като солети, бисквити, снаксове, сладкиши със захар и др. Можем да избегнем това, като предлагаме здравословни, пресни храни, дори и по време на закуска.

Идеи за здравословни закуски като междинно хранене са:

  • Храни, богати на протеини.
  • Плодове и/или зеленчуци.
  • Зърнени храни или нишестени зеленчуци.

Имайте предвид, че не всяко хранене е като основно хранене и не е нужно междинните хранения да са в голямо количество или да са с много храни. Но придържайки се към плодове, зеленчуци, протеини, зърнени храни сте на прав път в полезното хранене за детето.

Примери за полезни храни

  1. Плодове – ябълки, праскови, сливи, круши, грозде, боровинки, малини, ягоди, портокал, грейпфрут, банани, замразени плодове, авокадо, сушени плодове като стафиди, кайсии, праскови, ябълки, сливи.

Варианти за закуска с плодове: кисело мляко с плодове + малък сандвич; нарязани ябълки с ядков тахан + сготвен грах в масло

  1. Зеленчуци – сварени на пара моркови, зелен фасул, карфиол, броколи; сладък картоф; грах; пюре от спанак и други зеленолистни; царевица и др.

Варианти за закуска със зеленчуци: царевица от консерва + сварен сладък картоф + намачкани бобени зърна; карфиол на пара + сварен ориз + парченца тофу

Продължение на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com