Какво е важно да приема бременната?

Желязо

Нуждите от желязо по време на бременност са завишени. Тялото има нужда от повече желязо за да осигури достатъчно кръв за бебето, кислород и хранителни вещества.

Добавките с желязо не се предписват рутинно при бременност, тъй като все повече става ясно че тялото увеличава способността си да абсорбира желязото с напредване на бременността. Със спирането на месечния цикъл и липсата на загуба на кръв, се запазват по-добре запасите на тялото от желязо.

Въпреки това често се случва да има железен дефицит при бременност, затова трябва да се консумират повече храни богати на желязо. Желязото се съдържа в червеното месо, бобовите, ядките, яйцата, зеленолистните зеленчуци.

Витамин Ц помага за абсорбцията на желязо от растенията. Затова ще се усвои повече желязо от едно бобово ястие ако се добави чаша плодов сок например. Чаяът и кафето намаляват абсорбцията на желязо, затова ги избягвайте по време на хранене.

Консулитрайте се с лекаря при ниски нива на желязо в кръвта.

Омега-3 мастни киселини

Дълговерижните омега-3 мастни киселини, особено докозахексаеновата к-на от мазните риби (като сьомга, сардини, скумрия) са важни за развитиеито на мозъка, очите и сърдечно-съдовата с-ма на бебето. Бременната трябва да яде умерено мазни морски риби – максимум две порции на седмица, защото могат да съдържат замърсявания които да се натрупват в тялото.

Препоръчват се до 2 порции от 140гр мазни морски риби седмично, до 2 порции от немазни морски риби като лаврак, ципура, калкан, камбала. Другите бели риби могат да се консумират неограничено, консервите риба тон до 4 малки консерви седмично. Да се избягват риби като акула, риба меч и марлин.

Омега-3 са важна група за развитието на детето, затова не се отказвайте от рибата, като не превишавайте препоръчаните количества от 2 порции седмично. Ако не ядете мазна риба, заложете на други продукти, които съдържат омега-3 като яйца от пасищни кокошки и месо от пасищни животни. Може да използвате и добавка с омега-3, като внимавайте да няма високи нива на витамин А.

Калций

Калцият е много важен за растежа и развитието на костната с-ма на бебето и важен за поддържането на вашите кости. Калциевите нужни на майката са по-високи в последния стадий на бременността и по време на кърмене.

Скелетът на бебетата при термин съдържа 20-30гр калций, повечето от които се натрупат през последния триместър на бременността. Природата е съвършена и бебето се адаптира така че да абсорбира повече калций от храната, която приемате.

Млечните продукти като мляко, кисело мляко, сирене са източник на калций, затова ги включете в менюто си. Ако не ядете млечни, източници на калций са тъмнозелените листни зеленчуци като кейл, рукола, китайско зеле, пореч, ядките – бразилски орех, бадеми, лешници, и семената.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com