Омега 3 мастни киселини са изключително важни за нормалното функциониране на мозъка на децата. Около половината от мозъка и очите са съставени от мазнини, голяма част от които е докозахексаенова киселина (ДКХ). ДКХ е изключително важно хранително вещество за оптималното функциониране на мозъка и очите.

Съвременния режим на хранене на децата често е беден на източници на омега-3 мазнини като ленено семе, орехи, зеленолистни зеленчуци и риба. Най-често се препоръчва добавка с рибено масло, но е важно да се знае че можем да произвеждаме ДКХ от омега-3 мастни киселини с къси вериги, които се срещат в ядките и зелените зеленчуци. Много видове риби също произвеждат ДКХ от морските водорасли и растения.

ДКХ се съдържа в майчиното мляко и бебетата, които са кърмени имат по-високи интелектуални и визуални резултати, в сравнение с децата на изкуствено хранене. Кърмените деца имат по-високи резултати на коефициент на интелигентност от тези хранени изкуствено. Затова е важно бременните да имат достатъчни нива на омега-3 за доброто развитие на плода. Приемът на добавки с омега-3 по време на бременността и периода на кърмене може да повиши коефициента на интелигентност на децата.

Недостигът на омега-3 и ДКХ се свързва със заболявания като следродилна депресия, нисък коефициент на интелигентност, дислексия, хиперактивност с дефицит на вниманието, проблеми със съня, гневни избухвания, депресия и др.

Особено важна е връзката между синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието и недостига на омега-3. Децата със СХДВ обикновено имат много ниски нива на незаменимите есенциални мазнини.

За правилното развитие на мозъка на децата са важни:

  • Да се спазва богат на хранителни вещества режим с изобилие от зеленчуци, ядки и плодове.
  • Да се приема една супена лъжица смляно ленено семе на ден, добавено към овесени ядки, шейкове, десерти.
  • Да се приемат най-малко 28 гр. сурови орехови ядки дневно, както и други видове ядки.
  • Да се приема добавка с ДКХ.
  • Да се избягват преработени храни и мазнини.
  • Да се ограничи използването на рафинирани, растителни масла.
  • Ако има чувствителност към глутен от пшеницата и казеин от млечните продукти те също трябва да се ограничат.

Може да се използва добавка с омега-3 от рибено масло или извлечено от морски водорасли. Добавките с рибено масло е добре да бъдат от чисти райони за да няма замърсяване с тежки метали. Добавките от морски водорасли произведени в лабораторията са по-чисти и нямат замърсявания.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com