Във възрастта между 1 и 3 години, децата постепенно преминават от бебешка крана към хранене със семейна храна. Задачата на родителя в тази възраст е да предоставя нови вкусове и текстури на детето, както и да развива предпочитанията към здравословни храни, които се изграждат още от ранното детство.

Подрастващите имат не много големи стомахчета, така че им предлагайте храна, която е богата на полезни вещества, и ограничете сладките храни и празните калории. Окуражавайте детето да се учи да се храни самостоятелно с пръсти, в последствие и с прибори, и да изследва храната.

Децата обичат да проявяват независимост и масата за хранене е едно от местата за това – позволете на детето да изразява кога е гладно и кога се е заситило с храна, в рамките на приемливи за вас граници.

Запомнете, че вие решавате какво разнообразие от здравословни храни да предложите на детето, но му дайте избор какво предпочита от тези храни, както и колко количество да изяде.

За млякото – то е важно за децата, заради съдържанието на калций и витамин Д. Избирайте мляко от пасищни животни, които не се третират с хормони и антибиотици. Важно е млякото да е пълномаслено, тъй като децата до 3 години имат нужда от по-голямо количество мазнини в диетата. Между 12 и 18 месеца, може да преминете прехода от шише до пиене в чаша. Постепенно може да премахнете бутилките, като започнете да предлагате пиене от чаша по време на хранене. Все пак давайте мляко и млечни продукти в умерени количества заради риска от алергия и по-чести инфекции.

Ако детето не харесва кравето мляко, понеже има различен вкус от кърмата или адаптираното мляко, първоначално може да го смесите с кърма или адаптирана формула докато свикне с новия вкус.

Желязо – бебетата и малките деца са в повишен риск от развитие на анемия, тъй като запасите им от желязо се изчерпват през първите няколко месеца след раждането. Важно е при захранването и след това храната на малкото дете да е богата на желязо. Недостигът на желязо може да засегне физическото, умственото развитие и поведението.

За да избегнете желязна недостатъчност ограничете приема на мляко до умерено количество и увеличете консумацията на богати на желязо храни като месо, риба, бобови, зеленолистни, елда. Ако имате съмнения, че детето ви не приема достатъчно желязо потърсете мнение на специалист.

До навършване на 1 година детето ви би трябвало да приема разнообразна храна. Въпреки това продължавайте да наблюдавате за алергична реакция, когато въвеждате нова храна. Ако в семейството ви има алергии, независимо към храни, полени, астма или други алергични реакции, имайте предвид че има по-голям риск детето ви също да прояви алергия.

Избягвайте храни, с които детето може да се задави, като цели ядки, грозде, стафиди, пуканки и др.

Колко храна трябва да приема детето? Предложете на детето три основни хранения и две или три междинни хранения, като имайте предвид че е често срещано детето да пропусне някое хранене. За много родители е трудно да позволят на детето да пропусне хранене, но е добре на децата да е позволено да реагират на собственото си усещане за глад и ситост.

Не насилвайте детето да яде когато не е гладно, но и също така не позволявайте детето да се храни когато поиска през целия ден. Добре е да имате график на основните хранения и междинните похапвания, за да може детето да очаква по кое време на деня ще се храни.

Статията подготви: Мирослава Делчева-Пепелджийска, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com