Астмата е възпалително заболяване на белите дробове и се среща все повече сред децата, за тридесет години двойно се е увеличила заболеваемостта при децата. Алергиите и астмата са реакция на вдишване на дразнещи вещества като полени, домашен прах, косми от животни и др. Хиперактивността на дихателните пътища може да се дължи и на инфекция, химически дразнения, физическа активност и емоции. Има абнормална реакция, засилена дразнимост на дихателните пътища и в резултат възпаление и стесняване.

Важно е да се избягват и отстраняват нещата, предизвикващи реакция у чувствителното дете, но е важно и да потърси причината за проява на свръхчувствителност и алергичност, което по-рядко се прави.

Появата на алергии и астма се свързва и с фактори на начина на живот и хранене, генетиката има значение, но не е единствената причина. Растящият детски организъм е по-податлив на увреждащи явления, но и по-добре се адаптира и възстановява от сериозни заболявания като астмата.

Замърсената градска среда играе роля в развитието на астмата. Други рискови фактори, които не са свързани с храненето, са посещаване на ясла преди навършване на 4 месеца, а излагането на пушек от дърва, масла и автомобилни газове от раждането до 5 г възраст увеличава риска от астма с 50%.

Относно храненето, най-важните рискови фактори са липсата на кърмене и високо хранително съотношение между омега-6 и омега-3 мастните киселини. Животинските продукти имат ниско съдържание на омега-3, с изключение на рибата, докато лененото семе и орехите са богати на омега-3. Недостигът на омега-3 в храненето на майката по време на бременността, отново води до по-висок риск от алергии и астма при детето.

Консумирането на богати на животински протеини и мазнини храни като месо, сирене, пържени храни и наситени мазнини, се свързва с по-широко разпространение на алергиите и астмата. Допринасящ фактор е консумирането на бързи храни и ниския прием на зеленчуци и богати на фибри храни. При децата с по-нисък прием на витамин Е, случаите на астма са три пъти повече. Витамин Е се среща в зеленолистните зеленчуци, суровите ядки и семената.

За да се преборим с алергиите и астмата е важно да има достатъчен прием на омега-3 мастни киселини, и хранителен режим богат на плодове и зеленчуци. Яденето на храни богати на антиоксиданти и фитохимикали е свързано с по-рядка поява на астма и алергии. Здравословното и пълноценно хранене може да балансира възпалителните реакции.

Важно е хранителния режим да е богат на хранителни вещества от зеленчуци, плодове и ядки. Да се приемат сурови орехови ядки, добавка със ДХК ( омега-3). Да не се приемат преработени храни, транс мазнини и млечни мазнини, както и да се избягват алергените.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com