Хранене на малкото дете

Хранене на малкото дете чрез разнообразие

Във възрастта 1-3 години растежа на детето се забавя, в сравнение с първата година. Но храненето на малкото дете е все още много важно. Това е времето, в което децата стават по-самостоятелни. Започват да се хранят и да пият течности сами, спира храненето от бутилка.

Времето между 12 и 24 месеца на детето, е преход в който то се учи да се храни със семейна храна и да приема нови вкусове и текстури на храната. Кърмата и адаптираното мляко са перфектни за бебето, но за по-голямото дете е важно да приема разнообразни храни, за да набавя нуждите си от макро и микронутриенти.

От колко храна има нужда детето на 1-3г?

В зависимост от възрастта, килограмите и нивото на активност, децата на 1-3г имат нужда от около 1000-1400 калории на ден.

Балансираното хранене на малкото дете включва прием на разнообразни зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти, бобови храни, пълнозърнести храни, полезни мазнини, ядки и семена.

Големината на порцията за тази възраст е около 250гр, като зависи от апетита и потребностите на детето. В някои дни то може да хапва повече, в други по-малко. Не го насилвайте да си изяжда цялата порция. Има значение и дневното хранене. Някои деца са по-гладни сутрин или на обяд и хапват повече тогава. Други може да огладняват следобед или вечер, а до обяд да ядат по-малко.

Нуждата от мляко

Млякото е важна част от диетата на малкото дете. То осигурява калций и витамин Д за изграждане на здрави кости. Децата до 3г. имат нужда от 700мг калций дневно и 600IU Витамин Д (той е нужен за абсорцията на калция) на ден.

Нуждите от калций се задоволяват с две порции мляко дневно. Но за набавяне на витамин Д е нужно прекарване време навън на слънце и понякога прием на добавка с витамин Д по предписание на лекаря.

Децата до 3г. трябва да пият пълномаслено мляко и млечни продукти, за да си набавят нужните мазнини за нормалния растеж и развитие на мозъка. Ако има притеснение за свръх тегло или затлъстяване или фамилна история на затлъстяване, сърдечно-съдови болести, висок холестерол, би могло да се помисли за даване на ниско маслено мляко до 2%. След 2-3г възраст децата могат да преминат на ниско маслено мляко.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com