Хранене на малкото дете - част 2
Към първа част на статията!

Нуждата от мляко при хранене на малкото дете 

Някои деца може да не искат първоначално да приемат краве мляко, заради различния вкус спрямо кърмата и адаптираното мляко. В този случай може да смесвате краве мляко с кърма/адаптирано мляко и постепенно да увеличавате количеството краве мляко до напълно премахване на кърмата или АМ.

Някои деца не могат да пият мляко или да ядат млечни продукти заради алергия или друг здравословен проблем. В този случай може да се дават други източници на калций, като соеви напитки с добавен калций, мюсли обогатено с калций, бобови храни, тъмно-зелени зеленчуци като броколи, бок-чой и кейл.

Нужда от желязо при хранене на малкото дете

Децата на 1-3г. имат нужда от 7мг желязо всеки ден. След шест месечна възраст, детето е в риск от желязо-дефицитна анемия, защото кърмата е бедна на желязо и запасите се изчерпват. Приема на адаптирано мляко след 1г също намалява и ако детето не приема, храни богати на желязо има риск от анемия.

Имайте предвид, че краве млякото е бедно на желязо. Пиенето на много краве мляко също може да доведе до анемия. Децата, които пият много мляко, са по-малко гладни и ядат по-малко, храни богати на желязо.

Млякото намалява абсорбцията на желязото и може да дразни лигавицата на червата, предизвиквайки микрокървене и загуба на желязо с изпражненията.

Недостигът на желязо повлиява растежа и може да доведе до поведенчески проблеми. Той води до желязо-дефицитна анемия (намален брой на червени кръвни клетки в организма). Желязото е нужно за изграждане на червените кръвни клетки, които пренасят кислорода в целия организъм. Без достатъчно желязо и червени кръвни клетки, тъканите и органите изпитват недостиг на кислород и не могат да работят правилно.

За избягване на недостиг на желязо е важно:

  • Да се ограничи приема на мляко до две-три чаши дневно.
  • Да се приемат повече богати на желязо храни като месо, пиле, риба, зърнени храни, бобови храни, тофу.
  • При сервиране на храни, източник на желязо, добавяйте и храни, богати на витамин Ц като домати, броколи, портокали, ягоди. Това подобрява усвояването на желязото от тялото.
  • Може да давате обогатени с желязо зърнени закуски на детето до 18-24 месечна възраст.

Посъветвайте се с лекаря или специалист по детско хранене, ако се притеснявате че детето се храни ограничено и небалансирано. Може да направите изследвания за проверка нивото на желязо, но не давайте добавки и витамини, без първо да сте се консултирали.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com