Хранене на бебето от 4 до 7 месец

Това е периода, в който повечето бебета започват да се захранват с твърда храна. Обичайният съвет от експертите е бебето да се захрани около 6 месец, в зависимост от неговата готовност за захранване и хранителните му потребности. Преди да започнете захранване с твърди храни, се обърнете и към проследяващия педиатър.

Как да разберем дали бебето е готово за захранване с твърди храни?

  • Гълта ли бебето храната или я избутва навън от устата? Бебета имат естествен рефлекс да избутват с езика напред храната извън устата. Изчакайте докато този рефлекс изчезне, което се случва около 4-6 месец.
  • Може ли бебето да си държи изправена главата? За да може да се храни, бебето трябва да има добър контрол на главата и врата и да може да седи седнало.
  • Проявява ли интерес към храната? Бебетата, които гледат, протягат се, взимат от храната и отварят устата си за нея, са готови да започнат захранване с твърди храни.

Ако лекаря ви посъветва да започнете захранване, но бебето е нервно или не е заинтересовано от твърдите храни, изчакайте няколко дни преди да опитате отново да въведете храна.

Кърмата и адаптираното мляко могат да задоволят хранителните нужди на бебето през първите месеци и в преходния период на преминаваме към твърди храни. Но след 6 месец, бебето има нужда от допълнително хранене и прием на храни с желязо и цинк, които се набавят от захранващите храни.

Наблюдавайте бебето кога е гладно и кога се е нахранило. Следете тези знаци и спрете да предлагате храна, когато бебето се е заситило. Дете, което е заситено няма да суче с ентусиазъм, ще спре, или ще извърне глава от гърдата или бутилката с мляко. При твърдите храни, ще се обърне, няма да отвори уста или ще изплюе храната.

Как да започнем захранване с твърди храни?

Когато бебето показва готовност за захранване и лекаря е на мнение, че е подходящо да се започне, изберете време на деня когато то не е изморено или кисело. Хубаво е бебето да е гладно, но не чак толкова че да плаче от глад. Може първо да му преложите малко кърма или адаптирано мляко.

Поставете бебето да седне във вас или в столче за хранене. Първата храна обикновено е зеленчуково пюре от един зеленчук като картоф, пащърнак, тиквичка, смесено с обичайното мляко на детето. Предложете една лъжичка към устата на бебето. То може да я откаже, това е нормално. Изчакайте малко и предложете отново.

През първия ден на захранване предложете 2-3 лъжички пюре. Всеки ден увеличавайте броя лъжички с 2-3 докато достигнете цяла порция от около 125мл. След това може да добавите втори зеленчук към първия. Друг вариант е да захраните 5-6 дни с първия зеленчук и ако няма алергични реакции, да добавите втори зеленчук към него.

В началото повечето храни, които предлагате ще се окажат по брадичката, лигавника или масичката на столчето за хранене. Помнете, че въвеждате нови храни и това е процес на запознаване с нови вкусове и текстури, който отнема време. Така че се заредете с много търпение към процеса на захранване.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com