По време на бременността е важна балансираната диета!

Бременността е специално време за всяка жена и много жени се замислят за начина си на хранене. С какво се храните влияе не само на вашето здраве, но и на краткосрочното и дългосрочно здраве на бебето. Затова е важно през бременността да се приема здравословна, балансирана и разнообразна храна.

Основните принципи на здравословното хранене остават същите и през бременността. Пълнозърнести храни, изоблие от плодове и зеленчуци, умерени колиечства от нетлъсто месо, риба, яйца, бобови растения, умерени количества млечни продукти като мляко, кисело мляко, сирене. Да се ограничат храните и напитките, които съдържат много захар и мазнини.

Освен качеството на храната, да е от органични и екологично отглеждани източници, е важна и безопасността на храната и хигиената. Някои храни и напитки трябва да се избягват или да се внимава с тях. Вижте повече в статията!

Освен хранителните вещества, които получава с храната, бременната има нужда и от допълнителни витамини и минерали, които са важни за развитието на бебето.

Добавки по време на бременност

Фолиева киселина

Сигурно сте наясно, че има нужда от добавка с фолиева киселина по време на бременността или да се приемат храни, богати на фолат (естественото състояние на фолиевата киселина в храната). Фолиевата киселина се препоръчва да се приема преди забременяване и до 12тата седмица на бременността за намаляване риска от дефекти на невралната тръба. Не се тревожете ако бременността не е била планирана и не сте приемали фолиева к-на, започнете прием при първа възможност.

Приемайте повече храни, богати на фолат, това са зеленолистните зеленчуци, портокали, дребните безкостилкови плодове като боровинки, малини, червено цвекло, бобови храни и черен хляб. Приемът на фолиева к-на е 400  микрограма за предпочитане метилфолатна форма до 12 седмица на бременността.

Някои жени са с повишен риск от развитие на дефекти на невралната тръба и може да имат нужда от по-висока доза фолиева к-на. С повишен риск сте ако в семейството има история на дефекти на невралната тръба или диабет. При прием на антиепилептични лекарства, също има нужда от по-висока доза фолиева к-на.

Витамин Д

Витамин Д е важен за развитието и растежа на костите на бебето, както и за здравето на костите на майката. Образуваме витамин Д в кожата при излагане на слънчева светлина. В храната съдържанието на витамина е ограничено – само в някои мазни риби, яйцата.

Ако се излагаме достатъчно на слънце и се храним балансирано, би трябвало да имаме достатъчно витамин Д. Но често се устоновява дефицит при бременните и кърмачките, особено през зимните месеци, когато слънцето е по-слабо.

За да е сигурно, че бременните майки получават достатъчно витамин Д е нужно да се приема допълнително като добавка.

Да се избягва голямо количество витамин А

Витамин А е важен за доброто здраве и добро развитие на бебето, но големите количества от него могат да доведат до малформации. Да не се приемат добавки с витамин А и ретинол, както и мултивитамини които ги съдържат, рибено масло от черен дроб на риба – като масло от черен дроб на треска. Да се избягва консумиране на черен дроб и продукти от черен дроб като пастет, заради по-високото съдържание на витамин А.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com