Все повече хора се обръщат към природните методи и към хомеопатията за профилактика и грижа за здравето. Най-вече родителите търсят подкрепа, тъй като искат да избегнат употребата на силни лекарства за децата си.

Хомеопатията е незаменим помощник за овладяване на остри ситуации на грип и настинки, при различни инфекции, алергични състояния, храносмилателни оплаквания и др.

Хомеопатията е подходяща не само за децата, но и за хората в активна възраст, както и тези в напреднала възраст и е ценна не само при остри състояния, но и за хронични проблеми като сърдечно-съдови заболявания, хормонален дисбаланс, автоимунни процеси, болести на опорно-двигателната система, кожата и др.

Въпреки, че в повечето случаи за назначаване на хомеопатично лекарство е добре да се обърнете към квалифициран лекар-хомеопат и специалист, има ежедневни ситуации, в които е добре да имате хомеопатични лекарства под ръка. Така може да се справите с травми, ухапвания, никнене на зъби при децата, висока температура и др. оплаквания по бърз и безопасен начин.

Най-често използваното хомеопатично лекарство за травми и наранявания е Arnica montana. Може да се използва при падане, навяхване, натъртване на меките тъкани, травма на главата както в по-леки ситуации, така и при по-сериозни. В зависимост от травмата могат да се добавят и други лекарства ако има оток, счупване или скъсване на връзки като Apis, Symphytum, Ruta.

При инфекции, независимо от вида им се използва Шуслерова сол номер 3 – Ferrum phosphoricum, както и при температура до 38.5 градуса. Към нея може да се добави и Шуслерова сол номер 5 – Kalium chloratum, при висока температура над 38.5 с изтощение и отпадналост.

Често използвано лекарство при децата е Chamomila, при трудно никнене на зъби, когато детето е неспокойно, капризно, плаче, раздразнително е и трудно се успокоява, има проблеми със съня също така.

Когато сте навън сред природата е добре да имате в себе си Apis melifica, това хомеопатично лекарство е безценно при ужилване от пчели, бързо облекчава и намалява отока и болката. Може да се използва и при алергични реакции с оток, уртикария и др.

Когато сте на път и се храните навън в непознат ресторант е добре да имате в себе си и Arsenicum album или Oкoubaкa, за да се справите при хранително натравяне с повръщане и диария.

За изгаряния, леки наранявания, ранички, ожулвания може да използвате и тинктура или мехлем от невен, който облекчава зачервената и раздразнена кожа. Подходящ е и алое вера гел за подобни ситуации.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com