Безопасната и щадяща хомеопатия е изборът на бременните жени по света в продължение на години. Тя успява ефективно да поддържа майките и техните деца здрави, както и да облекчи и премахне общи проблеми преди, по време и след раждането.

Хомеопатичните лекарства действат като природосъобразно стимулират собствените оздравителни механизми на тялото, а доброто здраве на майката по време на бременността е от полза и за здравето на бебето.

Хомеопатията може да помогне при различни състояния по време на бременност, по време на раждане­то и в началния период след него, отстранявайки неприятни или дори опасни симптоми. Лекарствата могат да се приемат, както от майката така и от детето още от първия му ден.

Нека обърнем внимание на майката, защото когато вкъщи се появи новото бебе, всички са ентусиазирани около него и понякога забравят жената, която му е дала живот.

През първите дни може да се появят няколко проблема които заслужават внимание.

Заздравяване на рани

Arnica е може би най-често приемана от много жени след раждане, тъй като помага на тялото да лекува синини и охлузвания. Все пак не се препоръчва да се използва рутинно, защото в много случаи Bellis perennis (маргаритка) е по-ефикасна. Тя е описвана като „гинекологична Арника“. Може да е в помощ, когато повечето охлузвания и натъртвания са вътрешни. Също като при нуждата от Arnica, натъртванията може да са много болезнени и жената да не иска болезната част да бъде докосвана. Дори е склонна да омаловажава проблема и да не се оплаква, нищо че изпитва огромен дискомфорт.

Натъртванията може да не са основния проблем. Понякога по-належащ проблем са разкъсвания или разрязвания (епизиотомия). Те са по-често срещани при раждане с форцепс. Раната е много болезнена и жената вероятно ще е много разстроена от това, че има разрези. Може да чувства, че е нагрубена или че не е била третирана добре от персонала.

Хомеопатичния термин за това е „възмущение“ – чувството, че „не е трябвало да се случва на мен, не е честно.“ Това състояние е типично за лекарството Staphysagria. Ако се взема през следващите няколко дни може както да подпомогне заздравяването на раната, така и да успокои жената. Staphysagria е чудесен лек и при заздравяване на чисти, хирургически разрези, така че е добра опция и при цезарово сечение.

Друго полезно лекарство под ръка е Calendula. Много често нараняванията по кожата след раждане са предимно повърхностни, много надрасквания и повърхностни лацерации. Този вид рани могат да бъдат облекчени от Calendula. Препоръчително е да се използва хомеопатичната форма таблетки или гранули през устата, защото директното прилагане на кремове може да раздразни деликатната тъкан на вагината.

Втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com