Първа част на статията

Проблеми с гърдите

Маститът е често срещан проблем след раждане. Ако се появява внезапно и гърдите станат зачервени, подути, горещи и чувствителни, тогава Belladonna може да ускори разрешението на проблема. При необходимост, допълнително могат да бъдат предписани и антибиотици. Ако възпалението не е хванато достатъчно рано и се е образувал абсцес, тогава Hepar sulphur може да е по-добрия вариант. Обикновено, когато се появи гной е преминал периода за третиране с Belladonna.

Напуканите зърна може да са много болезнени и да направят кърменето много трудно, дори невъзможно. Когато напукванията са придружени от остри, внезапни болки в гърдите докато бебето се храни, тогава Phytolacca може да помогне. Особено ако болката сякаш се стрялка от гърдите към други части на тялото.

Кремът Calendula има добро приложение при напукани зърна. Остри болки в гърдите, когато бебето се храни, без да има напукване около зърната, могат да се помогнат от Kali carbonicum.

Тревожност след раждане

Тревожността след раждане е много често срещана около петия ден. Това е най-леката форма на следродилната депресия. Може да се почувствате много тъжни и разстроени по това време или много раздразнителни и нервни. Ако забележите, че компанията на други хора ви помага, може да намерите Pulsatilla за полезна. Но ако компанията и утешението на другите ви кара да се чувствате дори по-зле, тогава Natrum muriaticum може да е по-подходящото лекарство.

Следродилната депресия от друга страна е много по-сериозно състияние. Ако тъжните настроения продължат повече от няколко дни е добре да се консултирате с вашия лекар или акушер.

Дори и в най-тежките случаи на след родилна депресия хомеопатичните лекарства намират своето приложение. В тези случаи е по-трудно да се самолекувате и е по-добре да се консултирате с лекар хомеопат.

Ако ще използвате някое от споменатите лекарства, освен ако не е опомената специфична доза от вашия хомеопат, използвайте 30CH и повтаряйте дозите толкова често, колкото е необходимо. Правилото в хомеопатията е да вземете доза, да усетите подобрението и когато подобрението започне да отслабва, тогава да повторите. Ако дозата не дава ефект, няма смисъл да се повтаря конкретното лекарство.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com