Колики

Това неприятно състояние причинява много беди на бебетата и техните родители. Няма добри, безопасни налични лекарства, така че хомеопатичните препарати са добра идея. Има два основни, които да имате предвид.

Ако състоянието на бебето се облекчава ако се държи с лицето надолу, докато родителят поддържа корема му с ръка, или когато коремчето му е притиснато към рамото на родителя, тогава Colocynth ще помогне. Ако тези позиции не помагат, но лекото разтриване на коремчето или държането на топла ръка върху него облекчава болката, Magnesium phosphoricum е по-вероятно да помогне.

Никнене на зъбки

Никненето на зъбките е друго ранно изпитание, което помрачава мира в семейството. Най-честите признаци са зачервени бузки или пищене, което се успокоява, когато бебето бъде носено из стаята. Тогава е нужно хомеопатичното лекарство Chamomilla.

Сън

Сънят, или по-скоро липсата му, е чест проблем, когато има малко бебе в къщи. Важно е да разберем мястото на съня в живота на бебето и да не го третираме като болест. В началото бебетата се нуждаят от много сън и се будят само за храна. Скоро започват да развиват будни периоди и след няколко седмици са готови да реагират усмихнато на усмивка, както и да имат периоди на повишено внимание, в които лежат с отворени очи, опознавайки околната среда.

Бебетата могат да плачат по много прични. Физическите включват глад или жажда, физически дискомфорт, чуство за несигурност или нещастие.

Винаги е важно да проверите дали някой от тези чести фактори са налице. Все пак при някои деца, плачът може да продължава дори след изключването на физическите причини. Коликите и никненето на зъбки са чести обяснения за неспокоен сън, които няма да изчезнат без помощ.

Какво да правим с бебето, което просто не иска да спи?

Ако всички посочени причини са изключени има няколко лека, които може да опитате. Първо – Jalapa. Това лекарство се предписва на бебета, които са „добри през деня и лоши през нощта“. Много често на тези, които имат склонност към диария. Другото лекарство е Cypripedium, което се предписва на будни и активни деца. Те се будят през нощта и искат забавление. При тях липсва стресът присъщ на Jalapa бебетата, които са неспокойни през нощта.

Може да съберем още информация за лекарствата, от които децата може да се нуждаят като ги наблюдаваме през нощта. Дали се потят и отвиват, което типично се повлиява от Sulphur. Дали главата им се поти, правейки възглавницата мокра, повлиявано от Calcarea carbonica. Дали спят в определена позиция.

Ако ще използвате някое от споменатите лекарства, освен ако не е опомената специфична доза от вашия хомеопат, за бебета – стрийте една-две гранули на прах, добавете към малко количество минерална или дестилирана вода и давайте по една чаена лъжичка като доза. Правилото в хомеопатията е да вземете доза, да усетите подобрението, когато подобрението започне да отслабва, тогава да повторите. Ако дозата не дава ефект, няма смисъл да се повтаря конкретното лекарство.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com