Хапането при малките деца е обичайно, макар това да не е много успокояващо за родителите на детската площадка или в градината когато детето им хапе или е обект на хапане. J Хапането е фаза в развитието на детето, но винаги можем да потърсим по-дълбоката причина за това.

Защо децата хапят? Бебетата и малките деца хапят по различни причини – при никнене на зъбите, за изследване на предмети, играчки и др. Когато започват да разбират, че има връзка между причина и следствие, може да хапят за да предизвикат ответна реакция.

Хапането често е начин малкото дете да привлече внимание и да изрази как се чувства. При силни чувства на гняв, страх, фрустрация едно малко дете няма все още възможност с думи да изрази своите чувства. Затова ако не може бързо да изрази с думи или да покаже чувствата си, може да хапе тъй като иска да му се обърне внимание или нещо не му харесва.

Хапането се наблюдава по-често при момченцата и обикновено между първата и втората година. С порастването и подобряване на говорните умения, то намалява.

Как да реагираме при ситуация с „хапане“:

  • Опитайте се да останете спокойни и ясно обяснете на детето, че хапането причинява болка. Използвайте думи, които детето да разбере и избягвайте дългите и обстойни аргументи, докато детето не е достатъчно голямо за да ги разбира.
  • Погрижете се за нараненото дете. Обърнете внимание на човека който е нахапан, особено ако е друго дете. Ако има нараняване, почистете раната.
  • Погрижете се за детето, което хапе. Често детето не осъзнава, че хапането е болезнено и неприятно. Опитайте се да разберете по-дълбоката причина за хапането, но покажете че това поведение не ви харесва.
  • Предложете алтернатива. Научете децата да използват думички, вместо хапане – ако нещо не им харесва да казват – „не“, „спри“, „не ми е приятно“, „това е мое“, когато искат да общуват помежду си.
  • Пренасочете вниманието към нещо по-приятно. Насочете вниманието на децата към по-приятна активност като рисуване, танци, игри и др.

За да се преодолее фазата с хапането, е важно да сте упорити и да не се отказвате като показвате на детето, че не ви харесва това поведение, като му помагате с изразяването на емоциите си и използването на думите и предлагате алтернативи.

Окуражавайте детето когато напредва и се справя по-добре, вместо да обръщате повече внимание на нежеланото поведение. Окуражавайте детето да използва думите когато се подобрят езиковите умения или други начини да изрази негативните емоции, които са по-щадящи.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com