Готовност на детето за гърне

Обикновено около две годишна възраст, децата са осъзнати за ходенето по малка и голяма нужда. При пишкане могат да приклякат, да променят израза на лицето, при изхождане да се крият зад дивана. Могат дори да свалят памперса си, когато е мръсен.

Това са знаци, че детето е готово да използва гърне вместо памперс. Но все още детето може да не иска да стои дълго време на гърнето и да предпочита памперса. Може да започнете да слагате детето на гърне.

Не винаги е лесно да се определи подходящото време за преминаване към гърне. Всяко дете е готово за този преход по различно време. Освен това децата се развиват различно, в едни области напредват по-бързо, в други по-бавно.

Ако детето на една година седи на гърнето и разглежда книжка, това не означава че е наясно с целта за използване на гърнето. Докато детето на две години, знае за какво е гърнето, но може да отказва да сяда на него, защото на тази възраст иска да се движи постоянно.

Готовност за гърне на физическо ниво

Повечето деца физиологично са готови за преминаване към гърне около осемнадесет месечна възраст. Тогава пикочния мехур и храносмилателната система са достатъчно зрели, да могат да отложат уринирането и изхождането докато стигнат до гърнето.

Готовност на когнитивно ниво

Но обикновено тогава все още не са готови на когнитивно ниво. Да могат да свързват нуждата с ходене до тоалетна с гърнето, да запомнят да го използват, да не се разсейват докато са на гърнето, за да свършат работата.

Тези способности се развиват около две годишна възраст. Двигателните умения също са важни, да се отиде до банята, да се свалят дрехите, да се стои спокойно на гърнето.

Емоционално и вербално развитие

Емоционалното развитие също е важно, стремежа към независимост и да се справят сами. Както и емоционална зрялост да се отпускат достатъчно, за да се избегне запек. Осъзнаването, как другите хора ходят до тоалетна, социалния пример и желанието да се имитира поведението на околните, са мотивиращо средство за малките деца.

Важна е и способността им за говорене, да могат да разберат указанията, как се използва тоалетната, да изразят ако са объркани или имат затруднения с процеса на приучаване към гърне.

Както виждате, има редица физически и психологически фактори на развитие, които са важни да се случат, за преминаването от памперси към използване на гърне. Не е нужно да са се случили всички тези процеси на развитие напълно. Но ако са преминали тези етапи, е по-лесно детето да се научи, да използва гърне за ходене до тоалетна.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com