Генното модифициране на храните е неестествен процес, който включва промяна на гени. ДНК от един вид се извлича и включва в гените на друго растение. Гените се взимат от различни източници – други растения, животни, насекоми, вируси и бактерии. Процесът се нарича генно инженерство или генно модифициране. По принцип всички организми имат защити, които не позволяват на чуждо ДНК да проникне в тях, с изключение на някои вируси. Но когато 2 организма са от различни видове или различни царства (растения и животни) няма как в природата естествено да премине ДНК между тях. С генното инженерство се преодолява тази бариера, но тази технология може да доведе до много усложнения и да има дългосрочни последствия за здравето.

Процесът на включване на гени е технологически напредничав, но не е прецизен. Технологията не е достатъчно добре развита, така че да може да се прецени какви точно промени в ДНК ще настъпят. Не могат да се предвидят след това промените в клетките, как ДНК ще се репликира след това в следващите поколения. Генното инженерство няма нищо общо с начина, по който сме отглеждали и кръстосвали растения и животни през вековете, тъй като този процес е забранен в природата.

Генното модифициране на семена е нараснало драстично от 1994 насам. ГМО семената са сочени като по-устойчиви и имащи по-малка нужда от пестициди, както и по-дълъг живот. ГМО храните в голям процент от световното производство са соя, памук, царевица, тютюн, рапица, захарно цвекло и др. Други източници на скрити ГМО са във ежедневната ни храна като млечните продукти от крави, инжектирани с рекомбинантен говежди растежен хормон (rbGH), консерванти и др. добавки към храната, месо и яйца от животни, хранени с ГМО храни, мед от полен на ГМО растения или кръстосано-замърсяване на не-ГМО растения с ГМО растения. Други източници на ГМО съставки са козметиката, сапуните и почистващите препарати.

В млечните продукти произведени в САЩ или съдържащи мляко храни, се открива рекомбинантен говежди растежен хормон, който се използва от 1994 за да се увеличи производството на мляко. Кравите често страдат от възпаление за което им се дават все повече антибиотици, затова и в млякото има антибиотици  и инсулино-подобен растежен фактор (IGF-1). Този растежен фактор в млякото покачва нивата си в човешкото тяло и се свързва с повишен риск от болести като рак на дебелото черво, простатата, белите дробове и млечните жлези.

Не се провеждат тестове за влиянието на говеждия растежен хормон върху хората, тъй като се дава директно на животните, а не на хората, но самото мляко от тези животни не се тества върху хора за вредни ефекти. Има няколко проучвания за ГМО храни и някои от тях са изтеглени от пазара заради негативни ефекти върху здравето.

Продължаващите изследвания показват все повече вредните ефекти върху здравето. Затова много страни въвеждат забрана за ГМО храни, като Европейския съюз и др. Някои страни забраняват и отглеждането на ГМО растения на тяхна територия, за да предпазят растенията от заразяване. Вредните ефекти на изтеглените от пазара ГМО храни включват лезии по стомашно-чревния тракт и растеж на пред-ракови клетки.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com