ГМО семената са по-устойчиви на хербициди отколкото нормалните семена, затова могат върху тях да се използват повече видове хербициди без растението да загине. Друга модификация е добавката на Bt- токсин, който произвежда собствени пестициди вътре в растението. Този токсин се взима от бактерии и е токсичен за насекомите, затова растението е предпазено от тях. За Bt- токсина има данни за странични ефекти като главоболия, замайване, стомашни болки, повръщане, сърбеж и алергии. Много изследвания върху мишки показват различни странични ефекти на токсина върху имунната система, повишена стерилност, инфекции, повишена кръвна захар и анемия.

Скрити източници на ГМО храни са растителните масла като масло от рапица, хляб, майонеза, захар, аспартам, мед, подобрители в храната, яйца, млечни продукти. Потенциалните рискови ефекти от консумиране на ГМО храни са алергии, рак, храносмилателни проблеми, резистентни на антибиотици чревни бактерии, токсини и чужди организми попаднали в тялото и в ДНК. За да видим пълния спектър от странични ефекти, ще отнеме години и поне едно поколение. Някои от тези ефекти могат да са повишен риск от рак, стерилитет, диабет при децата, затлъстяване, автоимунни болести, и хронични заболявания. И тези ефекти вече се виждат, особено в САЩ, които са най-големия консуматор на ГМО храни.

Притеснителна е и връзката с антибиотичната резистентност и ГМО храните, тъй като все повече от бактериите стават резистентни към антибиотиците с които разполагаме. Гените, които се трансферират са направени да са устойчиви на антибиотици и се предават в хората с консумацията на ГМО храни.

Черният списък с храни, съдържащи ГМО включва: адаптирани млека за бебета, сладолед, мляко, плодови млека, дресинг за салати, майонеза, маргарин, масло, хляб, мюсли, крекери, чипс, бисквити, сладкиши, бонбони, шоколад, кренвирши, тофу, соев сое, соево сирене, доматен сос, лютеница, фъстъчено масло, ванилия, пудра захар, бакпулвер, алкохол, брашно, паста, соя, соево олио, лецитин, памук, масло от рапица и др.

Промените в ДНК и ДНК мутациите са непредвидими заради неестествените модификации. Не може да се предвиди какви протеини ще се произведат или какви мутации ще възникнат. Генетично модифицираните гени могат да се включат в ДНК на клетките на стомашно-чревния тракт, а нарушенията там са свързани с опасни съвременни болести. Сигурно си мислите как да избегнем ГМО храните, не можем напълно да ги избегнем, защото те са навсякъде в момента, в много от ежедневните продукти, които използваме.

Един от начините е да купувате огранични, био продукти, тъй като те не съдържат ГМО. Използвайте млечни продукти от сигурни източници и биологично отглежане, от пасищни животни, за да не са хранени с ГМО храни или третирани с антибиотици и хормони. Използвайте повече органични и биосертифицирани продукти за заместили на черния списък с ГМО храни.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com