Факти за електронните цигари

Електронните цигари стават все по-популярни сред тийнейджърите. Те са и най-често срещания продукт с тютюн сред учениците в средните и горните класове. Основните видове електронни цигари са: еднократни електронни цигари, вейп модове, подсистеми, вейп писалки. Кои други факти за електронните цигари е добре да знаете!

Електронните цигари не са безопасна алтернатива на традиционните цигари. Те не са лесни за разпознаване. Изглеждат по различен начин и пушенето им е по-лесно за прикриване. Родителитe трябва да са внимателни дали децата им пушат такива цигари.

Някои факти за електронните цигари

Те произвеждат аерозолна течност (пара), която обикновено съдържа никотин и други химикали и се вдишва от потребителя. Това се нарича „вейпинг“. Течният разтвор на електронните цигари съдържа никотин и други химикали.

Електронните устройства могат да се ползват и за пушене на продукти с марихуана, билки, восъци и масла. Течността за пушене често е ароматизирана. Това ги прави по-привлекателни за децата и подрастващите.

В САЩ е забранено да се продават ароматизирани електронни цигари, но еднократните такива могат да бъдат с аромат. Предстои регулация и в Европа и България, за забрана добавянето на аромат към течността за електронни цигари.

Достъпността на цигарите, приятните вкусове и ниската цена ги прави много популярни сред подрастващите.

Как изглеждат електронните цигари?

Електронните цигари могат да са трудно разпознаваеми. Те могат да приличат на традиционните тютюневи продукти като цигари, пури, лули.

Както и на някои познати устройства като химикалки, фенерчета, USB флашки, ключодържатели за коли, смарт часовници или инхалатори. Но е недопустимо да се правят цигари, приличащи на играчки, храни или анимационни герои, които е вероятно да насърчат употребата сред подрастващите деца.

Колко популярни са електронните цигари сред тийнейджърите?

През 2022г електронните цигари са най-честия тютюнев продукт, използван от учениците в горните (16,5%) и средните класове (4,5%) в последните 30 дни. Повече от ¼ от младежите (27,6%), ползващи електронни цигари ползват такъв продукт всеки ден.

Статистиката е за САЩ, но ако се разходите пред някое българско училище ще видите, че много от учениците пушат електронни цигари.

Децата виждат реклами на електронни цигари онлайн, в магазините и по билбордовете. Независимо, че е забранено да се продават цигари на деца под 18 години, те могат свободно да се поръчат онлайн.

Прочетете и Защо електронните цигари са вредни!

Източник: American academy of pediatrics

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com