Емоционално развитие на детето на 2 години

Децата на 2 години могат да имат честа смяна на настроенията. В един момент да са радостни и приятелски настроени, а в другия да са сърдити и да плачат и за това да няма явна причина. Тези променливи настроения са част от израстването. Те са признак за емоционалните промени, които се случват с детето, докато то се опитва да овладява своите импулси, чувства и действия. Емоционално развитие на детето на 2 години – включва тестване на границите, тревога при раздяла с родителя и развиване на самостоятелност.

Тестване на границите

Детето на 2г иска да изследва света и търси приключения. Повечето време детето ще тества границите – собствените, на родителите, на средата. За съжаление детето все още няма много умения да се справи безопасно с всичко, което му иска и ще има нужда от защитата на родителя.

Когато преминат границата и са принудени да отстъпят, децата често реагират с гняв, неудовлетвореност, тръшкане, дори с ярост. Могат да удрят, ритат, хапят. На тази възраст, те нямат много контрол върху емоционалните си импулси.

Те могат да изразяват внезапно гнева и неудовлетвореността си като плачат, удрят или викат. Това е начина им да се справят с трудностите, които срещат. Дори могат неволно да наранят себе си или други хора.

Емоционални етапи при детето на 2 години:

  • Изразява свободно своята привързаност
  • Проявява голяма гама от емоции
  • Възразява срещу големи промени в ежедневната рутина

Защо детето на 2 г се държи по-добре с други възрастни, отколкото с родителите?

Случвало ли ви се е детето никога да не се държи зле, когато е с роднини или с детегледачка? Не е необичайно, подрастващите да са ангелчета, когато родителите ги няма. Те не вярват достатъчно на тези хора, за да тестват границите. Но с вас, детето може да иска да пробва дейности, които са опасни или трудни, защото знае че ще им помогнете при нужда.

Тревога при отделяне от родителя – подкрепящо емоционално развитие на детето на 2 години 

Какъвто и модел на протест да развитие детето в края на първата му годинка, той ще продължи известно време. Когато ги оставяте на градина, на детегледачка, може да проявят гняв, да се тръшкат като протест срещу раздялата с родителя. Могат да плачат, да хленчат и да се вкопчат в родителя или да станат мълчаливи и покорни.

Каквото и да е поведението, не реагирате прекалено като се карате или наказвате. Най-добрата реакция, е да уверите детето че ще се върнете, и когато се върнете да го похвалите за търпението. Утеха за родителите е факта, че раздялата става много по-лесна когато детето стане на 3 години.

Подкрепяйте детето да е самостоятелно и уверено в себе си

Колкото по-уверено и сигурно се чувства детето на 2 години, толкова по-независимо и добре ще се държи. Помогнете му да развие тези позитивни емоции, като го стилулирате да се държи по-зряло. Налагайте разумни граници на детето, които му позволяват да изследва и да проявява любопитството си, но не позволявайте неща, които са опасни или са лошо поведение.

Бъдете постоянни. Хвалете детето когато играе приятелски с другите деца, когато се храни, облича или съблича самостоятелно, или когато прави самостоятелно някаква задача. Детето ще се чувства все по-добре от своите постижения и неговото самочувствие ще нараства.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com