Двигателни умения при малките деца

Децата на възраст от 2 до 5 години се мотивират и развиват двигателни умения от самостоятелна игра. Активната игра навън в двора, с приятели в парка или в специализирани детски центрове са добри варианти за развиване на двигателни умения. Времето на свободна игра също така подхранва връзката родител-дете.

Основни двигателни умения при малките деца

Малките деца и подрастващите прекарват много време в осъвършенстване на основни умения като бягане, скачане, хващане, хвърляне, ритане, прескачане. Децата придобиват повечето от тези умения със започването на предучилищна възраст.

За възрасните може да е трудно за разбиране, че тези дейности изискват усилие от страна на детето. В процесът на израстване и контролиране на движенията, детето трябва да се научи да се движи по различни начини без да пада. Овладяването на тези основни двигателни умения е важна стъпка, за да продължи да се развива напред.

Координация и баланс

Бебетата разчитат основно на визуална и устна информация, докато при подрастващите това се променя. Те започват да обработват сигнали от мозъка и вътрешното ухо, които могат временно да намалят способностите им за добър баланс. Това се случва с наближаването на четвъртия или петия рожден ден.

Децата могат да са претоварени от тези сигнали и трябва да се концентрират докато тичат или ходят. Това е нужно за да останат прави и да не загубят баланс. Тъй като цялото им внимание е в това да запазят баланс, това може да забави представянето им в други видове умения. Особено ако наоколо има променливи като други участници в играта или неравни повърхности, за които да се внимава.

С времето тичането наоколо и скачането нагоре-надолу става по-лесно и не изисква толкова внимание от детето. Ако можем да надникнем какво се случва в мозъка на детето, ще се изненадаваме. Докато родителите викат на детето „хвани топката“, детето може да си мисли само „не падай“, „остани прав“.

Ето защо ранните футболни отбори са били наричани „кошерен футбол“. Много играчи просто се тълпят и следват топката, опитвайки се да я ритнат, за голям ужас на треньора, който осъзнава, че никой от тях не следва инструкциите, очертани само преди миг.

В ранната възраст децата имат широк набор от способности, но много малко деца наистина се справят блестящо с базовите двигателни умения. Във възрастта между 2-5 години е установено, че по-малко от една трета от децата се справят добре с хвърлянето и хващането.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com