От къде идват тези навици като гризане на нокти, въртене на косата, смучене на палеца, бъркане в носа и др?

Първа част на статията!

Не сме сигурни какво предизвиква навиците, но знаем че това са заучени поведения, които водят до позитивно преживяване за детето. Навикът може да е забавление за едно дете, което скучае или по-често е израз на успокоение при тревожност.

Следващият път когато видите детето да си гризе ноктите или да си върти косата, помислете дали наскоро е преживяло нещо стресиращо. Ако е така, то навика се използва за преодоляване на напрежението, както възрастните използваме спорта за тази цел.

От друга страна някои деца правят навика когато са спокойни преди заспиване или при слушане на музика.

Някои навици остават от бебешкия период. При бебетата смученето на палеца е често срещано. То действа успокояващо на бебето и има приятна асоциация с храненето. Затова заради приятните емоции може да продължи и в по-късна възраст.

Ако родителите си гризат ноктите, то е много вероятно и децата да го правят. Проучванията показват, че има семеен и генетичен компонент.

При други деца, навика е за да се привлече внимание или да се постигне желаното. Ако децата се чувстват пренебрегнати, един досаден навик ще привлече вниманието на мама или татко.

Как да се справите с досадните навици?

Добрата новина е, че повечето навици изчезват обикновено докато детето тръгне на училище. Те се израстват и детето няма нужда повече от навика.

Как да помогнете на детето да израсте навика:

  • Опитайте да разберете каква потребност задоволява детето с този навик. Дали от успокоение, от забавление, от внимание. Дали това е начин за постигане на удоволствие или се преодолява някаква тревога или стрес.
  • Предложете други начини и алтернативи за забавление, успокоение на детето.
  • Покажете, че поведението не ви харесва и че не ви е приятно, че не изглежда приятно когато си бърка в носа или си гризе ноктите. Предложете своята помощ за преодоляване на навика.
  • Включете детето в процеса по преодоляване на навика. Особено ако другите деца му се подиграват измислете заедно с детето начини за справяне с навика заедно.
  • Отбелязвайте гордостта си когато детето се въздържа от навика. Хвалете го и го окуражавайте.
  • Бъдете търпеливи, защото за преодоляването на всеки навик се изисква време.

Кога навика не е само навик?

Понякога вредния навик е резултат или причина за физически и психологически проблеми. Може да доведе до кървене от носа при бъркане, до инфекции на ноктите и врастване, до дентални проблеми със захапката.

По-големите деца, които постоянно си смучат палеца могат да преживяват силен стрес или тревога. Ако на децата се подиграват или имат трудности с говоренето, заради това че пръста е непрекъснато в устата, то това поведение е повече от навик.

Класическата хомеопатия може да се похвали с добри резултати за преодоляване на вредните навици при децата и за успокояване на стреса и напрежението от средата. Все пак ако има проблем в семейната или в социалната среда, той също е важно да бъде адресиран.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com