Не само в България, но и в целия свят от всички зеленчуци доматът е на най-голяма почит и по популярност е № 1. Това дължи на прекрасните си вкусови качества. Той е изключително полезен за здравето на млади и стари, бременни и родилки, деца. Според статистиката е най-консумираният зеленчук в света.

Доматът в консерва е още по-полезен

Каква ирония! Някога доматът е смятан за отровно растение каквото е беладоната. Познат е в родината на ацтеките 7 века пр. Хр. В Европа, и по-точно в Италия доматът е пренесен и дълго време е отглеждан като декоративно растение заради красивите и съвършени форми на плода и удивително наситения оранжево-червен цвят. Затова бил наречен “помодоро” – златна ябълка. В средата на XIX в. в много европейски страни той се е утвърдил като хранителен продукт. В повечето случаи го консумирали, след като го варели с часове, за да… убият отровата му.

Днес диетолозите доказаха, че даже и преработените домати са изключително полезни. Този зеленчук присъства в салати, сосове, гозби, напитки, консерви. Сладкото от малки доматчета е деликатес, който нашите майки и баби са предлагали само на скъпи и редки гости. Днес най-предпочитаните и вкусни консерви са доматените: кетчуп, лютеница, доматено пюре, доматен сок… Вярно е, че вече целогодишно можем да купуваме домати. В есенните, зимните и ранните пролетни дни обаче далеч по-вкусни и полезни са консервираните домати. Защо е така? Технолозите по хранене съобщиха, че при преработката почти целият витамин С изчезва, запазват се много малко количество витамини от група В. Важно обаче е, че доматът съдържа много растителни вещества (около 10 000!). Това са растителни химикали или фитохимикали. Те са два вида: флавоноиди (около 400) и каротиноиди (около 600). От тези водноразтворими фитохимикали се образува пигментът (цветът) на домата. И двата вида се наричат биофлавоноиди. Те са мощни антиоксиданти и са много на вид и в различните цветни растения имат различно съдържание. Доматът е шампион по съдържание на тези полезни растителни химични вещества. Особеното е, че те не само се съхраняват във всички видове доматени консерви, но и лесно и бързо се усвояват от организма

Ликопенът е едно от тези вещества. Той е каротиноид. В момента е хит, който в много научни съобщения се сочи като един от най-мощните антиоксиданти. Той е ловец на свободните радикали (частици), които организмът отделя при обмяната на веществата и които трябва да се изхвърлят като ненужни и отровни. Тези частици причиняват много болести, немотивирана умора, безсъние, безпокойство. Ликопенът е чудесно природно лекарство срещу тях. Той регулира работата на гените, управлява хормоните, тонизира имунните реакции и съдейства за правилната обмяна на храните. Хората, които консумират консерви от домати, живеят по-дълго и са по-здрави. Любопитен факт – тези консерви помагат дори при безплодие. Многогодишни опити, провеждани в Индия, доказват, че мъжкото безплодие “отлита” при консумация в продължение на 6 до 12 месеца през ден на 30–40 г доматено пюре. От друга страна пък, холандски учени съобщават, че този, който пие редовно доматен сок, рядко получава сърдечен инфаркт.

Флавоноидите и каротиноидите активно се борят със злокачествените клетки в храносмилателния тракт, отстраняват запека, укрепват сърцето и всички кръвоносни съдове, подобряват зрението и правят кожата здрава и гладка.
В доматите има и мелатонин. Това е хормон, който се произвежда по време на сън. Когато се добавя и чрез доматите, действието му се засилва и се получава хармония в организма. Този хормон поддържа естествения биоритъм, който контролира вътрешния часовник – сън, работа, почивка.

Мелатонинът помага при безсъние, което често спохожда бременните и родилките. Затова, ако изпиете вечер 200 мл доматен сок, той ще ви подейства като приспивателно. Този хормон укрепва имунната система през есенните и зимните месеци, когато тя е изложена на големи изпитания (студ, влага, намален приток на слънчеви лъчи, атака на вируси, по-малко витамини от храната…).
Не забравяйте, че изпит на гладно, доматеният сок действа слабително.

В доматените консерви се запазва и цинкът. Този микроелемент има важна диспечерска роля, тъй като ръководи всички процеси в организма, но е особено активен към ензимната (ферментна) дейност. Управлява съкращаването на мускулите, помага за образуването на хормона инсулин, който участва в обмяната на захарите и е съставка на колагена. За да работят нормално, органите на половата система при жената се нуждаят от цинк. Той подпомага и дейността на ума. Днес вече се говори за “общество на сандвича”.

Това е поколението, което свързва домата с прословутия кетчуп. Името на този продукт идва от известния китайски сос кетчап. Между XII и XVI в. в Китай го употребявали за подобряване на вкуса на рибата и дивеча, а през XVII в. сосът “пристигнал” в Англия. В първите си варианти бил с орехи, гъби, стриди, краставици. В никои от тях обаче не присъствали домати. През 1876 г. американецът Хенри Хайнц предложил на пазара познатия ни днес кетчуп. Той веднага бил харесан за компания на пържоли, кюфтета, кренвирши, хамбургери, пържени картофи. Кетчупът съдържа доматено пюре, оцет, захар и подправки. Защо доматеното пюре и кетчупът са по-полезни от пресните домати? Немски биохимици доказаха, че при механичното разбиване на растителните клетки при пасирането и варенето на доматите се освобождават много каротиноиди и флавоноиди, които бързо се усвояват от организма.

Днес няма дом, в който вкусният сос да не се консумира и да не е любим. Кетчупът е толкова популярен сред младите хора, колкото и коктейлът Блъди Мери сред по-възрастните. В него има водка и доматен сок. Най-добрата комбинация е 2:1 (водка:доматен сок), но познавачи твърдят, че напитката е по-добра, ако съотношението е 3:2. Към този коктейл се добавят лимон, сол, лед. А тези, които обичат лютиво и желаят коктейлът да е по-пикантен, могат да го пият и със сос “Табаско” и черен пипер.

Наименованието Блъди Мери е свързано с английската кралица Мария Тюдор. Тя безмилостно изпращала на кладата всеки протестант и си извоювала прозвището “Кървавата Мери”. Аналогията се направила само заради червения цвят на коктейла. Е, докато бременеете и кърмите не посягайте към тази напитка. Споменавам ви за нея, защото може да я приготвяте на таткото и на приятелите му.

В месеците, когато пресните домати са от оранжериите, яжте консервираните под различна форма. Организмът ви ще усвоява бързо и лесно полезните вещества от тях. Не е тайна, че доматените консерви (с изключение на тези от зелени домати, които за вас са забранени!) стимулират ензимната и хормоналната сфера. За бременната и родилката това е изключително нужно.

Още един бонус – доматите предпазват и от слънчево изгаряне. В основата на тази защита главен участник отново е ликопенът. Ако в горещите дни край морето хапвате 20–30 г доматено пюре с малко зехтин, рискът от слънчево изгаряне намалява с 40–45%.

Доматените консерви, произведени от добре узрели червени домати, са полезни целогодишно. Затова ви ги препоръчам, ако сте бременна, родилка или млада майка. Те ще ви направят по-здрава, по-умна и по-свежа.

Д-р Милка Милушева – Жижанова
Към статията в списание 9 месеца
диетолог