Дали заради повишена майчина тревожност и загриженост, дали заради недоверието у лекарите, детския имунитет и стимулирането му с всевъзможни средства е голяма тема на обсъждане, дискусии и експерименти. Говорила съм с майки в чужбина, например в Швейцария това не е тема, нито е толкова разпространена употребата на имуностимулатори.

За добрият имунитет има много фактори, при бебета след раждането имунната система все още не е съвършена, затова природата е дала гениалното решение – кърменето. Знаете, че кърмата която майката произвежда е богата на антитела, които осигуряват защита на бебето. Затова и кърмените бебета изключително и само на кърма, са много по-устойчиви и здрави, отколкото тези хранени с адаптирани млека.

Следващият фактор е изграждането на добра чревна микрофлора от полезни микроорганизми, тъй като те ни пазят от лошите и по-патогенни бактерии и гъбички. Здравето зависи от равновесието между добрите и лошите бактерии. За населването на червата на бебето с полезни бактерии са важни вагиналното раждане, кърменето, в периода на захранването приема на ферментирали храни и напитки, кисело мляко, пробиотици. Фактори, които нарушават чревната флора са адаптираните млека, недоимъчното хранене с нисък прием на полезни вещества, употребата на антибиотици.

За да се развие детската имунна система, детето трябва да влиза в контакт с различни вируси и бактерии, стерилната среда и използването на антибактериални сапуни, кърпички и препарати не е добре за детското здраве. Ние живеем в непрекъснато взаимодействие с най-различни микроорганизми, не е идеята да ги убием и унищожим, а да поддържаме равновесие. Много от хроничните болести като алергии, автоимунни заболявания са свързани с нарушена чревна флора.

Как да подкрепим детския имунитет? Първо не е нужно, а и вредно детето постоянно да е на имуностимулатори. Ако искаме да има здрава имунна система е важно пълноценното и разнообразно хранене, повече зеленчуци, плодове, ядки, семена, растителни мазнини и умерено млечни и животински продукти. Да създадем спокойна среда на децата, в която да се чувстват обгрижени, щастливи, сигурни, тъй като ако има стрес и дисхармония в семейството е сигурно, че децата ще боледуват повече.

Можем да използваме природни продукти за засилване на имунитета, ако детето боледува често, след прекарано по-сериозно заболяване, при тръгване на детска градина за първи път когато се сблъсква с повече вируси и е в нова среда, при стрес или промяна в обстановката, при емоционални реакции като повишена ревност към ново дете в семейството и др. Подходящи природни средства са пчелните продукти, ехинацея, водорасли, черния бъз, арония, шипки и др.

Най-подходящата профилактика е индивидуално подбраното хомеопатично лекарство, т.нар. конституция, която отразява индивидуалните особености на реакция, характера и поведението, влиянията на околната среда върху детския организъм, медицинска история и др. Когато е необходимо хомеопата може да препоръча и хомеопатични лекарства за неспецифична профилактика и комбинации от шуслерови соли.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com