Кърменето не е причина за развитие на детски кариеси. Ранното образуване на кариеси при децата е инфекциозно заболяване. Установено е, че кърмените деца развиват по-рядко кариеси от тези хранени с адаптирано мляко и продължителното кърмене няма връзка със заболяването.

Препоръката за спиране на кърменето при образуване на кариеси не е релевантна. Съвременните проучвания разграничават храненето на естествено чрез кърмене и на изкуствено хранене с адаптирано мляко.

Според Ла лече лига, кърменето е смятано погрешно за причина за развитие на зъбни кариеси, тъй като не е направено разграничение във основа на различния състав на кърмата и на адаптираното мляко или краве млякото. Както и разграничение въз основа на кърмене от гърда, което не позволява задържане на млякото по зъбите и хранене от шише.

Съвременните разбирания за ранния детски кариес са, че той е инфекциозно заболяване и не се причинява от кърмене или хранене със шише. Кърменето има редица ползи за здравето на децата, една от които е предаване на микробната флора от майката на детето.

Причинител на детския кариес е бактерията Streptococcus mutans, която се предава от майчината слюнка на бебето. Учени от Университета в Хелзинки са установили, че при децата с кариеси има стократно повишени нива на бактерията, отколкото при децата със здрави зъби.

При ранният детски кариес има бели петна по зъбите, отлагане на плака, кафяво разрушаване на зъбите с нащърбване и отчупване. Освен бактериалния причинител, други рискови фактори за развитие са усложнения през бременността като травматично раждане, цезарово сечение, диабет при майката, бъбречна болест, вирусни или бактериални инфекции.

За новороденото рискови фактори са преждевременно раждане, алергии, недохранване, гастроентерит, инфекции, хронична диария и др.

Освен сладките храни, проучванията показват, че солените храни също влошават проблема, както и дефицит на желязо, смучене на биберон, пренатално излагане на олово и др.

За лечението е важно заболяването да бъде хванато и третирано навреме, тъй като има риск от развитие на кариеси и на постоянните зъби. Важно е храненето и грижата за зъбите. Венците трябва да се почистват и обтриват с марля ежедневно, а първите зъби с четка за зъби след появяването им.

Важно е родителите, грижещи се за бебето да имат добра орална хигиена и да лекуват зъбите и кариеса си. Бебетата на майки с лошо дентално здраве имат по-голям риск от развитие на кариеси.

Конвенционалният подход включва реминерализация на зъбите с флуорид в началния стадий. Но тъй като флуорида има токсични свойства, натуралните подходи включват подходяща диета и добавки.

Към 2 част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com