Вижте първата част на статията!

Един от световно признатите експерти по дентално здраве, д-р Уестън Прайс, който е изследвал здравето и зъбите на различни народности и племена, твърди че съвременния начин на хранене с въглехидрати и захар е причина за развалянето на зъбите.

Бактериите в устната кухина се хранят от нишестените и захарни храни. Киселините, които отделят тези бактерии с времето разрушават емайла на зъбите и водят до кариеси.

Освен консумацията на храни, богати на захар, други причини за развалянето на зъбите са дефицит на калций, магнезий, фосфор, дефицит на мастно-разтворими витамини А, Е, D, К (особено витамин D), консумация на много храни, съдържащи фитинова киселина (зърнени, бобови).

Важно е храненето на майката през бременността и на детето при захранване. Терапия с витамин D може да помогне лечението при развалянето на зъбите в ранния стадий, когато се образуват бели петна. За това спомага рибено масло от риба треска и храни богати на мазнини.

Източници на витамин D са слънчевата светлина, рибено масло от треска, черен дроб, яйца, масло, мазни риби като сьомга (тъй като витамин D може да е токсичен при високи дози, не се препоръчват дневна доза по-висока от 400 IU).

Зъбите се реминерализират от калция в собствената ни слюнка. Затова храненето с храни богати на витамин D увеличава абсорбцията на калций. Тъй като флуорида е невротоксин и намалява абсорбцията на калций, не е препоръчителен.

По-безопасни за употреба за хомеопатичните минерални соли и препарати съдържащи калциеви и флуоридни елементи в ниска и безвредна концентрация.

Проучване също посочва, че комбинация от витамин D, витамин C и калций води до обръщане на процеса на ранно разваляне на зъбите, когато е в етап на бели лезии.

Витамин D като добавка в първите години на живота намалява хипоплазията на емайла, състояние свързано с образуването на кариес.

Трябва да се избягват сладкишите, захарните изделия, газираните напитки и приема на въглехидрати да се намали. Както и редовно да има механичното почистване с четка за зъби за да се отстранят бактериите. Могат да се използват и води за уста, ментово масло и масло от чаено дърво (важно – не се препоръчва използване на мента при бебета).

Да се намалят храните, богати на фитинова киселина като зърнени, бобови, ядки, семена. Диетата, богата на фитинова киселина води до минерални дефицити и остеопороза, тъй като се извличат минералите.

Важно е да се използват органично отглеждани семена и зърнени култури, които да се накисват с киселина, ферментират или покълват предварително, тъй като това намалява фитиновата киселина до 50-100%.

Препоръчва се диета богата на сурови млечни продукти, които са богати на минерали като суров кефир от козе мляко, сурово сирене, масло от пасищни животни, освен това яйца, риба, полезни мазнини като авокадо, кокосово масло, масло от треска, сготвени и сурови зеленчуци и зеленолистни растения.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com