две години

Какво може детето на две години

На тази възраст вашето малко дете вече може да ходи уверено, като прави хубави, равномерни крачки. Координацията му се подобрява и вече започва да свиква с плавното естествено движение от пета към пръсти при ходене. Подобряването на координацията му също означава, че то става по-умело в катеренето, скачането и ходенето нагоре и надолу по стълбите.

В тази възраст вашето малко дете може да се нуждае само от една дрямка около средата на деня, за да презареди батериите си. Оставете го да спи толкова, от колкото сън се нуждае. Може да има и дни, в които да не иска да спи през деня, не го насилвайте.

Реч

Обичайно на възраст около 24 месеца вашето малко дете може да използва поне 50 единични думи и да събере няколко думи, за да образува прости изречения, за да изразява своите нужди и желания – да се храни, да излезе да играе или че е уморено.

Не се притеснявайте, ако вашето дете се бори с определени звуци и не ги произнася правилно. Това е нормално за децата на тази възраст. Вие и близките ви го познавате и ще успявате да го разберете, за да откликнете на речта му.

Енергия

На тази възраст децата често сякаш имат неизчерпаем източник на енергия. Физическата игра е един от начин да помогнете на вашето малко дете да бъде активно и да изразходва тази енергия. Игрите с топка са чудесен начин да му помогнете успоредно да развива и моториката си. Ритайте или си подавайте заедно топка в двора или пък вземете топка със себе си, когато отидете в парка. Изберете подходяща за възрастта му големина и тегло. Около две годишна възраст вашето малко дете може да успее да хвърли топка, а ръцете му вече са достатъчно развити да ги протяга и да се опитва да я хване. Координацията на краката му позволява да се опитва да я рита.

Ако вашето дете все още не е усвоило тези умения, покажете му как се прави, а след това му предложете да опита само. Децата обичат да подражават на родителите си и то ще се опита да имитира вашите действия. Насърчавайте прогреса му, за да може да научи кога успява да се справи с умението.

Бавно хранене

Често срещано в тази възраст е така нареченото бавно хранене. Най-доброто, което можете да направите в тези моменти, е да бъдете търпеливи, ако започнете да проявявате нервност или да му отдавате твърде голямо внимание, детето може да започне да свързва храненето с негативно преживяване. Един практичен подход е да му предлагате по-малки порции. Виждайки по-малко храна в порцията си детето ще има увереността, че ще се справи. Бъдете позитивни към процеса и следете за признаци дали иска допълнителна порция. Децата имат добре развито чувство за ситост и ще ви покажат, ако са гладни.

Все пак се старайте да не проточвате прекалено храненето. Ако вашето малко дете не е яло много от порцията си след половин час на масата, е малко вероятно то внезапно да я изяде. Възможно е и просто да не е гладно.

Колкото и да е неприятно изхвърляте неизядена храна, оставете го да стане от масата и да изчака следващото междинно или основно хранене. Винаги се старайте да му предлагате питателна храна с подходящите за него хранителни вещества, за да избегнете дефицит на микроелементи.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com