Към първа част на статията

Напитки

Вероятно сте приключили и с кърменето, въпреки че, ако може искате да продължите по-дълго.

Най-добрите напитки за вашето малко дете са водата и млякото, ако няма алергия към него. Избягвайте обезмасленото мляко, тъй като то не съдържа достатъчно калории за вашето малко дете. По възможност избирайте мляко с проверен произход и състав.

По време на хранене може да му предлагате и добре разреден пресен плодов сок, (една част сок на десет части вода). Избягвайте да му давате плодови сокове, овкусено мляко, газирани напитки и „сокови напитки“. Те са твърде кисели и съдържат твърде много захар за вашето мъниче, без да съдържат необходими хранителни елементи.

За здравето и правилното развитие на зъбите на вашето дете е добре вече да използва само обикновена чаша, без сламка или чучур.

Битки преди сън

Съпротивата, когато дойде време за лягане може да бъде друг често срещан проблем за тази възраст. Понякога може да изглежда, че вашето малко дете ще опита всичко, за да остане будно още малко по-късно. Може да протаква времето, като поиска още една история, друга приспивна песен или допълнителна чаша вода.

Предвиждането на тези искания може да помогне да се избегне разочарование. Например можете да му помогнете да избере две или три истории, преди да си легне, за да разбере какво да очаква. Няма нищо лошо да прочетете допълнителна история, но бъдете ясни кога е време за сън, за да може то също да разбере.

Ако вашето дете спи твърде много през деня, това може да окаже влияние върху това колко добре спи през нощта. Опитайте се всички негови дрямки през деня да са преди ранния следобед, около 15:00 ч. Така вашето малко дете ще е достатъчно уморено, когато е неговото време за лягане и ще има по-пъноценен сън.

Координация

Най-добрият начин да подобрите координацията на вашето малко дете е да му предоставите много разнообразни и интересни за него занимания и игри.

Едно любимо занимание на вашето малко дете на две години може да е да оформя и мачка тесто за игра или пластилин. Докато създава от него форми, размесва го или го набутва във формички, то тренира движенията на ръцете и пръстите си.

Предложете му да опита няколко вида различни по твърдост, цвят или аромат. Колкото по-меко е тестото, толкова по-лесно ще му бъде да го оформя с ръце. Винаги избирайте подходящи за възрастта на вашето дете продукти, а можете и да си приготвите сами тесто за игра. Така ще имате свободата да адаптирате твърдостта спрямо предпочитанията на вашето дете.

Детето ви ще се забавлява да изгражда образи и фигури, които вижда около него или са плод на въображението му, като същевременно ще развива моториката на ръцете си, както и координацията очи-ръце.

Може да добавите инструменти към играта – подходяща точилка, формички за курабийки или дори формички за игра в пясъка, които допълнително ще обогатят упражнението на моториката му.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com