Всички деца се развиват със собствено темпо, но има някои умения, които обичайно се наблюдават на възраст от 18 месеца.

В тази възраст детето ви ще може да ходи и използва основни думи. Ще обича да играе навън и да изследва нови за него предмети или места.

Децата на 18 месеца все повече започват да проявяват известна независимост и ще могат да участват в ролеви игри. Ще могат да посочват предметите, които искат, както и ще започват да разбират за какво се използват различни предмети в дома – като чаша или лъжица, например.

В тази възраст започват да се наблюдават и нервни изблици при децата, когато се разочароват, тъй като все още не могат да разберат и изразят как се чувстват.

Около 18-ти месец може да забележите сериозен скок в ръста на вашето дете. Мускулатурата му вече се е развила достатъчно, за да може да ходи само, но все пак може да се нуждае от ръката ви или друга опора, ако изкачва стълби. Дори и ако вашето дете е проходило уверено, все още ще обича да бута или да се подпира с големи играчки, докато ходи наоколо.

Меките мебели в дома ви ще бъдат любимата му игрална зона. Тъй като се чувства по-уверено в силата на краката си, ще обича да се катери по дивана и да подскача наоколо. Ще обича и да ви следва докато ходите из стаята.

Детето ви не се нуждае от обувки, докато не започне да излиза навън. Когато дойде време да му купите първите обувки, се косултирайте със специалист. Правилните обувки са от голямо значение за развитието на ходилото и походката му.

Говорене

До 18 месеца вашето малко дете може да успее да се научи да изказва просто изречение или фраза, които често чува или които да използва като инструкция за вас – например „Носи ме!“, “Искам игра“. Речникът му може да обхваща до около 20 прости думи, които да го улесняват да изразява нуждите си.

В тази възраст детето вече ще може да разпознава детски стихчета и песнички, които сте му чели или пяли. Ще се опитва да ги пее или изговаря заедно с вас.

Хранене

На тази възраст детето яде все повече нарязани твърди храни и може да държи или да пие от чаша. Осигурявайте му необходимото време за хранене и не го пришпорвайте. Вече ще може да яде повечето от храните, които сервирате и за вас и ще иска и ще усъвършенства използването на прибори.

В този период децата може да изразяват явно своите предпочитания и капризи относно храненето. Подходете търпеливо и се опитвайте да му предоставяте необходимата за растежа му храна, без да го насилвате да изяжда всичко. Вместо това се старайте се да му давате добър пример с вашето хранене – например, ако ви вижда как ядете различни плодове или зеленчуци ще е по-склонно да изяде своите. Детето обича да ви подражава и така ще възпитавате у него здравословни хранителни навици.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com