Към първа част на статията

На 18 месеца вашето малко дете вече може да се разпознае в огледалото. Започва да осъзнава, че е отделен човек, а не само ваше продължение.

Започва да осъзнава, че можете да го оставите и все още няма да може да приема постоянството на вашето връщане. Това може да предизвика тревожност у детето, когато ви види как излизате на пазар, за работа или дори, когато го оставяте в друга стая. Нормално е вашето малко дете да се чувства така. Това е знак, че е силно привързано към вас.

Измъкването от стаята зад гърба му, когато го оставяте в детската стая, не е добра идея и може да има противоположен ефект и да засили тревожността у него. Така може да предизвикате у него страх, че няма да се върнете. Вместо това отделете време да му кажете довиждане и да му обясните, че ще се върнете. Така възпитавате у него чувство на сигурност и увереност, както и заздравявате доверието, което детето има във вас.

Ако го оставяте при друг, може да оставите, някоя ваша вещ, която то често вижда. Това може да го успокои при раздяла.

„Не“

Вашето дете ще започва да казва „не“ все по-често. Поставете ясни граници, като му кажете кое е допустимо и кое не е приемливо. То не винаги ще помни и изпълнява какво сте казали, но ако сте последователни, в крайна сметка ще разбере какво искате от него и ще приеме правилата, които му поставяте.

Децата обичат да ви подражават, така че направете всичко възможно да дадете добър пример – показвайте му добротата, уважението и добрите нрави, които бихте искали да го видите да проявява. Това ще му помогне да се държи по този начин, тъй като ще го приема за правилно поведение.

Насърчете го да бъде активно

Детето на 18 месеца ще иска да се движи постоянно, му осигурявайте възможност да използва тази енергия. Насърчавайте го да ходи повече като оставяте количката вкъщи при късите разходки. Независимо дали вкъщи или навън за вашето дете е добре да се движи – ходене, тичане или танци, ако времето не позволява активност навън.

На тази възраст може да въведете и играта с топка. Обичайно за децата на 18 месеца е да се справят с ритането на топка, дори и не винаги да я насочват в исканата посока.

Следете за признаци, че детето се е изморило и не го насилвайте да продължава. Докато почива може да прекарвате време с него докато четете книга или друго негово любимо занимание. Ограничете максимално екранното време, ако все пак искате да погледате любимите му детски филми.

Децата на тази възраст може да имат навици за успокояване, когато са уморени – да си усукват косата, да се люлеят или да си смучат пръста. Повечето деца надрастват тези навици около 4-ия си рожден ден, затова не е необходимо да предприемате нещо сега.

Всички деца се развиват с различен темп, затова не се притеснявайте, ако вашето не изпълнява всички обичайни за възрастта му умения. Ако все пак имате някакви притеснения относно неговото развитие се консултирайте с вашия педиатър.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com