Първа част на статията

  1. Яжте умно

Добра идея е да подбирате храни, които имат високи съдържание на повече от един хранителен елемент, така по-лесно ще си набавяте всички необходими вещества. Например киселото мляко, пилешкото месо, яйцата и млечните продукти съдържат протеини, калций и желязо. Портокаловият сок съдържа фолат и витамин C, който помага за усвояването на желязо, а пълнозърнестите храни съдържат фибри, витамини B, магнезий и цинк.

  1. Не яжте за двама

Процентът на жени, качили твърде много тегло по време на бременност, се е увеличил през последните години. Проучвания показват, че това може да доведе до предразположеност на детето към напълняване в по-късен етап, а при майката увеличава риска от диабет.

Няма напълно универсална формула. Когато следите теглото си през бременността е важно да го базирате на височината и типа тяло, което имате. Ориентировъчно са ви необходими средно по около 340 допълнителни калории във втория и 450 допълнителни калории в третия триместър.

Все още се разминават мненията дали е необходимо увеличване на дневния прием през първите три месеца. Ако сте с наднормено тегло, по-скоро не.

Вместо да броите калории се вслушвайте в тялото си и неговите нужди. Яжте, докато се заситите и не повече. Ако имате проблем със самоконтролирането на порциите, потърсете помощ от диетолог. При всяко притеснение се консултирайте със специалист.

  1. Не прекалявайте с простите въглехидрати

Бял хляб, бял ориз, захар повишават рязко нивото на глюкоза в кръвта ви. Това може да доведе до риск от напълняване при детето ви. Разнообразете храната с подходящи здравословни алтернативи, за да намалите този риск. Заменете „белите“ храни с овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб.

  1. Не пренебрегвайте сигурността на храната

За да предпазите детето си от бактерии като E. coli, Salmonella или Listeria. Не яжте сурова или недосготвена храна. Както и остатъци от храни, които са стояли дълго време на открито.

Уверявайте се че вашият хладилник поддържа подходяща температура за съхранение и проверявайте срока на годност на храните. Доверявайте се и на преценката си – ако някоя храна ви се стори съмнителна, не рискувайте.

  1. Не стойте твърде дълго време гладни

Похапването не само поддържа постоянен достъпа на плода до хранителни вещества, но и се грижи нивата на кръвнати ви захар да са стабилни. Така избягвате риска от спад на кръвната захар и замаяност. Малки порции на всеки два-три часа биха намалили също и дискомфорта с напредване на бременноста, когато стомаха е притиснат от плода.

  1. Не забравяйте да пиете достатъчно вода

Трудно е да останете хидртирани по време на бременност, тъй като много от течностите, които приемате преминават от кръвоносните съдове към тъканите.

Но хидратацията е основна за предотвратяване на преждевременно раждане. Когато няма достатъчно течности тялото произвежда хормон предизвикващ контракции. Освен това предотвратява главоболие, камъни в бъбреците, замаяност, запек и хемороиди, които са чести оплаквания при бременност.

 

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com