Набедили сме слънцето за наш враг и се страхуваме от него, пазим се, мажем се със слънцезащитни кремове, слагаме шапки, кърпи, очила и т.н. Все пак нека не забравяме, че умереното излагане на слънце е полезно за нас.

С отдалечаването ни от живота в природата и на открито, с прекарването на все повече часове в затворени помещения, все повече хора страдат от дефицит на витамин Д, а имаме нужда от слънчевите лъчи за неговото образуване.

Слънцето е позволило на живота на земята да еволюира, благодарение на него имаме биологичните цикли на деня и нощта, на активност и почивка, смяната на сезоните. В древността  хората са почитали слънцето и са били свързани с природата и нейните ритми.

В днешно време приемаме слънцето за враг – трябва да се пазим от него и да защитаваме очите и кожата си, тъй като се смята че слънцето е причина за кожния рак.

Но както всяко друго нещо, не можем да обвиняваме единствено и само слънцето, а е важно да поемем отговорност за здравето си. Освен излагането на слънце, за кожния рак е важна и предразположеността към увреждане на ДНК, тъй като не всеки човек развива това заболяване. Един холистичен подход към човека и неговите проблеми, изследва всички причинни фактори във външната и вътрешната среда на организма.

Слънцето предизвиква оксидативно увреждане на кожата заради ултравиолетовата радиация. То продуцира 3 типа УВ лъчи – UVA, UVB, UVC. Лъчите UVC не ни влияят много, само малка част от тях преминава озоновия слой, но UVA и UVB преминават.

Лъчите UVB се асоциират със слънчевото изгаряне и 90% от рака на кожата. Докато UVA се асоциират с получаването на тен на слънце, но също могат да увредят кожата. Слънцезащитните кремове са по-ефективни, блокирайки късите UVB лъчи от по-дългите UVA.

Слънцезащитният фактор измерва ефективността срещу защита от UVB лъчите и няма отношение към UVA. За съжаление при слънчев фактор над 8 се блокира образуването на витамин Д, тъй като слънчевата светлина необходима за синтеза му е блокирана.

Витамин Д е много важен за превенция на рахит, остеопороза, има противоракови свойства, намалява риска от диабет и автоимунни заболявания и е важен за здравата имунна система. Все повече проучвания показват важността на витамин Д за здравето, а някои статистики говорят и за това че блокирайки образуването на витамин Д, чрез слънцезащитните кремове се увеличават случаите на кожен рак.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com