Прочети първа част от статията!

За съжаление при мазане със слънцезащитен крем с фактор над 8 се блокира образуването на витамин Д, тъй като слънчевата светлина необходима за синтеза му е блокирана.

Витамин Д е много важен за превенция на рахит, остеопороза, има противоракови свойства, намалява риска от диабет и автоимунни заболявания и е важен за здравата имунна система. Все повече проучвания показват важността на витамин Д за здравето, а някои статистики говорят и за това че блокирайки образуването на витамин Д, чрез слънцезащитните кремове се увеличават случаите на кожен рак.

Някои слънцезащитни кремове съдържат парааминобензоена киселина (PABA) или нейни съединения, които блокират UVB и UVA лъчите, но се абсорбират в кожата и имат естрогено-подобно, про-канцерогенно действие.

Изследвания в Оксфорд показват, че парааминобензоената киселина под влияние на слънцето уврежда ДНК. Заключението на учените е, че PABA предотвратява изгарянето, но увеличава риска от рак на кожата.

По всяко време в нас може да се образуват свободни радикали, които да доведат до оксидативно увреждане. Затова е важно да приемаме антиоксиданти от храната и хранителни добавки. Антиоксидантите предотвратяват възникването на оксидативно увреждане, в това число и увреждането което слънцето може да предизвика.

Много изследвания показват, че приема на каротеноиди, витамин C и витамин Е предпазва от индуцирания от слънцето оксидативен стрес за организма. Антиоксидантите намаляват увреждането на кожния епидермис от УВ радиацията.

Вместо през лятото да консумираме бърза, некачествена храна, меса на скара и да пием алкохол, които допълнително натоварват тялото със свободни радикали, е добре да се храним с повече пресни плодове и зеленчуци и да сме умерено на слънце.

За да сме здрави е важно да се храним с качествена, органична храна, да се движим, да сме спокойни и удовлетворени от живота, да се справяме със стреса, да почиваме достатъчно, да се пазим от токсините от средата, да избягваме зависимостите и вредните навици.

Важно е да сме разумни и да ползваме слънцезащитни кремове умерено, да не се излагаме на слънце в най-горещите часове на деня. Всеки човек е добре да се съобразява с чувствителността на кожата си и със силата на слънцето в мястото където живее.

Но е вредно и науката го потвърждава да се страхуваме от слънцето и да внушаваме страх на децата си, като ги пазим от природата. Вместо да обвиняваме слънцето, да обърнем внимание и на другите рискови фактори в начина ни на живот, в храненето ни и в емоционалното ни здраве.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com