Данни от проведено национално представително проучване при ученици на възраст 6-19 год. през периода 2010-2011 год. показват, че с наднормено тегло  са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%. Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България.

Една трета от децата са с наднормено тегло. Въпреки, че има много мерки за повлияване на проблема, който засяга децата емоционално и физически, най-важното е включване на родителите в процеса на регулация на теглото. Важно е фокуса да е върху родителите, а не само върху децата.

Факторите затлъстяването като цяло и при децата да има епидемични размери са фактори от околната среда, начин на живот и културна обусловеност. Въпреки че е наложено мнението, че затлъстяването идва от твърде много калории и мазнини, изследователите посочват високите нива на захар в безалкохолните напитки и сокове, големите порции храна и намалената физическа активност като причинни фактори за затлъстяване.

За определяне на затлъстяване се използва индекса на телесна маса. Повишеното тегло на децата е нов феномен и се наблюдава през последните четири десетилетия.

Наднорменото тегло и затлъстяването при децата не е просто статистика, а има сериозни последствия за здравето. Тези деца са по-склонни да са с наднормено тегло и като възрастни, което е сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови и други заболявания. Диабет тип 2, който до скоро не се срещаше при деца, вече има сериозна честота и при децата.

Затлъстелите деца е по-вероятно да имат високо кръвно налягане и холестерол, дихателни проблеми като астма, проблеми със ставите, киселини в стомаха, мастен черен дроб и др. Има нарушаване на качеството на живот. Депресията е честа при затлъстели младежи. Децата, които са с наднормено тегло е много вероятно да са тормозени от връстниците си, обект на подигравки, независимо от това колко добри са социалните им умения.

Как да помогнем на децата с наднормено тегло да свалят килограми?

Проучване показва ключовата роля на родителя в това децата да свалят килограми. Когато и децата и родителите са включени в програма за отслабване, това има много по-добър и траен ефект.

Когато се отнася за детското здраве, родителите са основния двигател. Едно малко дете не си приготвя само храната и не чете етикетите и съставките. Затова е важно родителите да се обучават на методи за корекция на теглото. Когато родителите прилагат на практика здравословни съвети, децата отслабват, както и самите родители свалят килограми. Затова отслабването при децата, започва с родителите.

Преди да започнете план за отслабване се консултирайте с педиатъра, за да изключите заболявания свързани с покачване на килограми, хранителни алергии и др. Лекарят може да ви помогне колко кг е нужно да се свалят съобразно възрастта на детето и колко кг е безопасно да се свалят ежеседмично.

Може да потърсите и диетолог за да изберете подходящ режим на хранене. Ако самите вие имате наднормено тегло и срещате трудности с храненето потърсете помощ от професионалист.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com