Чести оплаквания при новороденото

В статията са посочени някои от най-честите оплаквания при новороденото след раждане. Вижте и статията Обичайни състояния при новороденото бебе, за да знаете кога да потърсите лекарска помощ!

Кръв в изпражненията

Понякога новороденото може да има кръв в изхожданията. Ако това се случи в първите дни след раждане, значи че вероятно има малка цепнатина на ануса от изхождане. Обичайно това не е опасно, но може да уведомите лекаря, за да се изключат други възможни причини.

Кашляне

Друго често оплакване при новороденото е кашлица. Ако бебето пие млякото много бързо, може да се закашля или да изплюе мляко. Но след като вече има рутина на хранене, това кашляне би трябвало да премине. Може да е свързано със скоростта, с която тече кърмата при кърмене. Ако кашлицата е постоянна при хранене потърсете лекарска консултация, за да се види има ли проблем с дробовете или храносмилателната система.

Прекомерен плач

Всички бебета плачат, понякога и без да има причина. Ако бебето е нахранено, оригнато, стоплено и със сменен памперс, при плач най-добре е да го гушнете, да му поговорите, да пеете докато се успокои.

Няма как да разглезите малко бебе ако му обръщате повече внимание. Ако не помогне и плача продължава, повийте плътно бебето в пелена и опитайте различни техники за успокоение.

Родителите свикват с модела на плачене на бебето. Ако звучи необичайно и се превива от болка или ако плаче много продължително време, може да е знак за медицински проблем. Тогава е нужно да потърсите лекар.

Жълтеница

Много новородени, с нормално протекло раждане имат жълтеникаво оцветяване на кожата, т. нар. жълтеница при новороденото. Причинява се от отделянето на билирубин в кръвта. Леката жълтеника е безопасна. Ако нивата на билирубина продължават да се покачват и не се лекува, може да доведе до увреждане на мозъка.

Жълтеница възниква по-често при кърмените бебета, най-вече при тези, които не се хранят добре. Затова майките трябва да кърмят бебето поне осем до дванадесет пъти дневно, за да произвеждат достатъчно кърма и да се държат нивата на билирубина ниски.

Жълтеницата се проявява първо на лицето, после по гърдите и корема и накрая на крайниците. Склерите на очите (бялото на очите) също могат да са жълти. В повечето болници се прави изследване за жълтеница двадесет и четири часа след раждането и се използва фототерапия за лечение в по-тежките случаи.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com