Битки на масата

Защо децата искат нездравословни храни? Защо казват, че мразят храна, която никога не са опитвали? Всеки родител се сблъсква понякога с отказа на детето да приема някои храни и да се храни. Това води до различни битки на масата при хранене и е трудно за много семейства!

Храненето на малкото дете е сложна задача! От една страна има различни препоръки от специалисти, от министерство на здравеопазване, в зависимост от възрастта на детето. От друга страна родителите имат различни очаквания, начин на живот и хранителни навици.

​Има много книги, сайтове, статии, съвети за детско хранене и родителите могат да се объркат.

Храненето често е голямо предизвикателство за много семейства и битките на масата са обичайно явление. Но отговорност на родителите е да развият у децата си здравословни хранителни навици и модел на хранене, който да им служи за цял живот.

Здравсловният модел на хранене в семейството е най-важен!

Фактите показват, че ако родителите имат проблеми с килограмите и са с наднормено тегло, 80% от децата им също ще са с повишено тегло. Това показва огромното значение на начина на хранене в семейството и избора на подходящи храни.

Детето иска храните, с които се хранят неговите родители!!! Когато сме наясно, че децата гледат и копират личния ни пример като родители, ще бъдем много по-съзнателни за здравето и храненето си.

Не можем да очакваме децата да контролират желанията си за храни, ако като родители не го правим и тайно си похапваме шоколад, чипс и др. Ако вкъщи имаме на разположение предимно полезни храни и изкушенията са рядкост, то тогава възпитаваме здравословни хранителни навици.

Как да избегнем битки на масата при хранене?

Да внимаваме какви навици създаваме при храненето, тъй като веднъж затвърдени е по-трудно да се променят. Като например хранене през нощта, нежелание на детето да се откаже от млякото, еднообразно хранене само с няколко храни.

Важно е родителите да са търпеливи към децата, както и към себе си. Ако детето откаже да пробва една храна, не се отказвайте! Продължавайте да я предлагате отново и отново!

Често е нужно 10-15 опита преди детето да е склонно да приеме новата храна. Предложете на детето да опита поне една хапка, преди да откаже храната. За да може да свиква с нейния вкус и тя да е все по-позната. Не приемайте отказа на детето като отхвърляне, а продължавайте да предлагате нови вкусове и храни.

Ако се храните извън вкъщи, на ресторант или при приятели, също е важно да установите правила и очаквания, с какво да се съобразяват децата. Ако сте постоянни в това как очаквате да се държи детето, когато се храни навън, ще можете да установите приемливи за всички в семейството хранителни навици.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com