Всяко дете се развива със собствени темпове. Ето няколко често срещани неща, които ориентировъчно може да очаквате в периода около първия рожден ден на вашето дете.

Сън

На тази възраст бебетата обикновено спят около 11 часа през нощта, често непрекъснато без да се будят. Обикновено все още имат по няколко дрямки през деня, които добавят още 3-4 часа сън. През този период може да забележите, че спят една по-дълга следобедна дрямка вместо няколко по-кратки.

Хранене

На 12 месеца детето вече трябва да е захранено с повечето храни, които ще присъстват в менюто му. След навършване на годинка вече може да добавяте някои храни като мед или краве мляко. Тъй като са потенциални алергени бъдете внимателни. Започнете с малки количества и изчакайте за да видите дали има нежелана реакция. Ако имате някакви притеснения се обърнете към педиатъра си.

Игра с храна

Любимо занимание за вашето дете си остава играта с храната. Мачкането с пръсти, хвърлянето на пода, размазването по масата или подноса на столчето за хранене. За да намалите играта с храна и да му помогнете да се съсредоточи в яденето ѝ му предлагайте малък набор от храни, които да яде с пръсти. Разнообразното хранене е важно за развитието на детето, но не се налага да е в една порция. Дръжте порциите малки и му предлагайте само няколко вида зеленчуци, плодове или друга храна, която сте му приготвили. Когато я изяде и пожелае още, тогава му дайте. Твърде голям избор може да го разсейва и затруднява храненето.

Ако детето си играе с храната, се опитвайте да не правите голям проблем от това. Опитайте се да установите правила в неговите действия – например, че може да смачква храната преди да я погълне, но не и да я хвърля на пода. Старайте се да бъдете търпеливи и спокойни. Ако детето усети, че по този начин привлича вниманието ви, ще го приеме като игра и ще продължава с лудориите по време на хранене.

Комуникация

В този период все още не може да очаквате детето да комуникира посредством реч. Обичайно децата на една година могат да признасят разбираемо едва няколко думи. Но неговата невербална комуникация се е развила достатъчно, за да може да посочва играчката с която иска да играе, чаша или шише с вода, когато е жадно или да се опитва да ви избутва, когато иска да излезете навън. Може да очаквате да изсумтява или кима в отговор на някои от въпросите ви.

Въпреки че уменията му за комуникация са се развили много за първите 12 месеца, умението му да запазва концентрация се развива по-бавно. Стремете се винаги да поощрявате неговите опити за общуване, но се съобразявайте с възрастта му. Не очаквайте да може да запазва концентрация да стои дълго неподвижно или да слуша дълга история, колкото и увлекателна да е. Не го насилвайте да прекарва повече време над една дейност, отколкото иска. С времето умението му да запазва интерес ще се усъвършенства и ще можете да прекарвате повече време над дейности заедно.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com